Nagy múltú rendezvény

2023.07.14. 18:56

Harmincéves Hetye - Svájci és német fellépők a művészeti napokon - fotók

Visszatekintő beszélgetéssel és a Kármentő együttes koncertjével kezdődött meg a XXX. Hetyei Nemzetközi Művészeti Napok.

Óvári Gábor

Zolnainé Nábrádi Györgyi, mögötte fotón a nagy elődök

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A nagy múltú rendezvény – amely a Vas Megyei Értéktárnak is része – nemzetközileg is ismert művészeti esemén - nyé nőtte ki magát, amelyre nem csupán a Felvidékről és Erdélyből érkeznek művészek, hanem Németországból és Svájcból is. A művészeti napok története 1992-ben kezdődött, akkor érkezett Egyházashetyére Sellyei Gábor belsőépítész, iparművész és felesége, Sellyei Gáborné főiskolai adjunktus, akik a faluban vásároltak házat – mondta el a kezdetekről Zolnainé Nábrádi Györgyi, a művészeti napok szervezője. A házaspár baráti köre is megjelent a településen, így többek között Ambrus Lajos író, Vincze István kürtművész, Majthényi László, Kovács Péter textiltervező és iparművész és Alexa Károly irodalomtörténész. 

Miután ők is vásároltak és felújítottak régi házakat a településen, szinte automatikusan elindult a művészeti tevékenység. A nyaranta megrendezett művészeti napokon a főiskolai hallgatók mellett a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola diákjai is eltöltöttek egy hetet. A program már a korai időkben is gazdag volt, Ambrus Lajos irodalmi esteket tartott, de a képzőművészeti szekció is megjelent, amelyben az agyagművességet Tompa László keramikus vezette, míg a textilezést és a festészetet Tóth Csaba tanította. Az idei művészeti napokon a Hetyei Daloskör mellett fellép a Sommerküche zenekar Drezdából, valamint a Carovana del Bú Svájcból. A vasárnapi zárónapon pedig a Géniusz Kürtegyüttes koncertjét élvezheti a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában