Program

2023.08.07. 18:57

Szobrot is avattak: magyarszecsődi falunap az értékek jegyében - fotók

A település a kultúra és az értékek jegyében készített elő programot, aminek első – szombati – részét a nagy esőzések és az árvíz miatt nem tudták megtartani. Vasárnap viszont több helytörténeti vonatkozású kiállítást is nyitottak, és egyházi alkotások felújításáról is beszámoltak.

Tóth Judit

Köszöntőt mond V. Németh Zsolt, a háttérben a Rózsabors Műhely – és a tárlatok

Forrás: Novák Roland

Károlyi Gyulától, Magyarszecsőd polgármesterétől megtudtuk: az árvíz jelentősen átszabta a falunapi programot. Szombaton adták volna át ünnepélyes keretek között a Haranglábnál az új Piéta-szobrot, Horváth József kőfaragó munkáját, a mester a temetőben található három feszületet is felújította. Takács László nádasdi plébános egyházi témájú gipsz domborműveket ajánlott fel a falunak, ezek is a Haranglábhoz kerültek. Restauráláson esett át a Mária-szobor, ezt Kiss László körmendi esperes-plébános szentelte fel. 

Kiállításokat is ajánlottak: Kelemen Ferenc pirográfus munkáit (a pirográfia faégetést, „tűzzel írást” jelent), Németh Krisztina fotóit, Pölczmann György molnaszecsődi lokátoros honvédségi gyűjteményét, a Magyarszecsődhöz kötődő helytörténeti anyagot és a Takács László plébános által összeállított egyházmegyei képtárat. A Rózsabors Műhely műsorával a 200 éve született Petőfire emlékeztek. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki azt hangsúlyozta: a település fontosnak tartja az értékeket, ez meglátszik a falunapra megálmodott programon. Az egyházi alkotások felújítása kapcsán megjegyezte: a település a szobrok restaurálásával cöveket ver keresztény értékeink mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában