Hangverseny

2024.01.25. 15:53

Műsorváltozás a szimfonikusoknál: Mahler helyett Mozart, Haydn, Strauss művek szólalnak meg pénteken este

A Savaria Szimfonikus Zenekar az ötvenedik évad 9. hangversenyét adja január 26-án, pénteken 19 órától a Bartók Teremben.

Merklin Tímea

Zenekari próba Vajda Gergellyel

Forrás: VN/archív

A koncerten technikai okok miatt más lesz a program, mint ami a műsorfüzetben megjelent, a június 28-i előadást tűzi repertoárjára a zenekar. A 9. hangversenyen Mozart: D-dúr „Postakürt” szerenádja, Haydn: Esz-dúr trombitaversenye és Richard Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei című műve hangzik el. Eredetileg erre az időpontra kiírt Mahler: VI. (a-moll) „Tragikus” szimfóniáját június 28-án hallhatja majd a közönség.   

A zenekar ráhangolódásként egykori zenészük, Buza Gáspár kürtművész gondolatait kínálja a honlapjukon. 

„Richard Strauss így ír művéről karmesterének: „Találgassanak csak a vidám kölniek, mit követett el egy csibész zenei trükkökkel.” A szándékos polgárpukkasztás ellenére a mű hatalmas sikert aratott. A szerző édesapja híres kürtös volt, így érthető, hogy a fő témát miért kürtre „álmodta meg” a zeneköltő. Az én „álmom” Szombathelyen valósult meg... A zenekari munka mellett… megalakítottuk a Bartók Béla Zeneiskola Fúvósötösét a Magyar Fúvósötös támogatásával.”  

A hangverseny szólistája: Tóth László trombitaművész; vezényel: Vajda Gergely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában