Lányos házakhoz látogattak

2024.02.13. 20:00

Őrzik a hagyományt: rozmaringot gyűjtöttek a felsőcsatári legények - fotók, videó

Ősrégi hagyomány a rozmaringolás a településen: délelőtt az óvodások, délután a daliás legények látogattak el a lányos házakhoz.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Szendi Péter

Még a szemerkélő eső sem szegte az óvodás fiúk kedvét Felsőcsatáron kedden reggel, akik énekelve indultak a lányos házakhoz rozmaringot gyűjteni, majd visszaérkezve a terem közepére levetették díszes kalapjukat és együtt körbe táncolták azokat, ahogy azt a népszokás megkívánja. Idén másodszorra szervezték meg a “mini-rozmaringolást”, maga a hagyomány több mint száz él a vasi településen. 

- A farsang a párválasztás időszaka is, ilyenkor köttetett több házasság. A legények 14 éves koruktól minden esztendőben ellátogattak az eladósorba tartozó lányokhoz, míg be nem vonultak katonának - ott rozmaringot és virágot kaptak a kalapjukba. A rozmaring a tisztaság szimbóluma - idézte fel a 2015-ben vasi értékké nyilvánított hagyományt Cseri Tivadar szervező. Ahogy azt a népszokás szerint illik, idén is a helyi kocsmából énekszóval indultak a legények - nyolcan három lányos házhoz látogattak el húshagyókedden, lezárva ezzel a farsangi időszakot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában