Fürdő

2024.03.16. 19:15

Mikve-előkészületek a WSSZ-ben: a társulat összes színésznője plusz egy vendég - Widder Kristóf rendezésében

Megkezdődött a Mikve próbafolyamata a Weöres Sándor Színházban. Bemutató: áprilisban. A társulat összes színésznője színre lép az előadásban, plusz egy vendég.

Vaol.hu

Mikve-olvasópróba a WS Színházban. Gálhidy Gizella egyetemi hallgató vendégként érkezett, mellette Mari Dorottya

Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

"A Mikve, egy kortárs izraeli dráma, amelyet Widder Kristóf állít színpadra a Weöres Sándor Színházban" - adta hírül a WSSZ. 

Nagy sikerrel játsszák a világ számos pontján Hadar Galron, kortárs izraeli drámaíró 2004-ben írt Mikve című darabját, mely sok humorral fűszerezett, megrendítően szép történet női sorsokról. Szombathelyen Widder Kristóf rendezi. Bemutató 2024. április 19-én, a Márkus Emília teremben - olvasható a bejegyzésben, amely az olvasópróbáról tudósít. -A Mikve lesz az idei évad negyedik bemutatója, és különlegessége, hogy csak nők szerepelnek benne – köszöntötte az olvasópróbán az alkotókat Szabó Tibor igazgató. Külön üdvözölte Gálhidy Gizella egyetemi hallgatót, aki vendégművészként Elisheva szerepében mutatkozik be a színházban.

Mikve-olvasópróba
Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ


-A Mikve egy mélyen megélhető, drámai történet, amelyből nagyon szép előadás születhet – nyitott  Widder Kristóf, aki másodszor rendez Szombathelyen, tavaly a Sirályt állította színpadra a társulattal. -Szerettük volna, hogy könnyen mondható legyen a szöveg, ezért Tóth Réka Ágnes dramaturggal újrafordítottuk a darabot. Ráadásul 2019-ben az író, Hadar Galron átdolgozta a művét, mi pedig ezt a friss verziót fordítottuk le. A Mikve olyan értelemben fiktív darab, hogy bár a zsidó ortodox vallás szerves részei a női fürdők, ahol havonta a nők megtisztulnak, de a valóságban nincs olyan fórum jellegük, mint a darabban. A történet szerint havi rendszerességgel nyolc különböző helyzetű és korú nő találkozik a mikvében, ahol megosztják egymással történeteiket saját életükről, gondjaikról. 

 

Rendező: Widder Kristóf

Szereplők: Csonka Szilvia Herman Flóra Bálint Éva Németh Judit Nagy Cili Mari Dorottya Nagy-Bakonyi Boglárka Gálhidy Gizella e.h.

Bemutató: 2024. április 19., péntek, Márkus Emília terem

Hagyományos zsidó dalok alapján a kórusátiratokat készítette: Widder Kristóf.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában