József Attila születésnapja

2024.04.10. 11:30

Szavaljon egy verset! Csokorba szedtük a vasi költészet napi programokat

Április 11-én, József Attila születésnapján tartjuk meg országszerte A magyar költészet napját. A hazai lírát vármegyénk több településén is megünneplik, színesebbnél színesebb programokkal: slam-verseny és teadélután is várja a versek kedvelőit.

Polgár Patrícia

A Vadvirág Művészeti Óvoda ovisai és a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI diákjai 2023-ban

Fotó: © Cseh Gábor

Szombathelyen április 10-én, szerdán 19 órakor költészet-napi Savaria slam poetry lesz az Agora – Művelődési és Sportházban. A slam-versenyen ezúttal József Attila tíz verscíme (Eszmélet, Óda, Mama, Ringató, Levegőt, Altató, Elégia, Reménytelenül, Hazám, A hetedik) felhasználásával kell alkotniuk az indulóknak.

Ikerváron április 10-én, szerdán 14 órától 18. alkalommal rendezik meg az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár épületében az Ikervári Versünnepet, a térség egyetlen versmondó találkozóját, ami a Regösök Húrján országos vers- és prózamondó verseny regionális döntője. A versenyre Győrből, Mosonmagyaróvárról, Hévízről, Zalaszentgrótról, Sárvárról, Répcelakról, Ostffyasszonyfáról, Uraiújfaluból, Pecölből, Csényéből és Ikervárról érkeznek versmondók. A zsűrit a térségben és országosan is elismert szakemberek alkotják.

Sárváron szerdán 17 órakor a Nádasdy-vár dísztermében tartanak verses költészet napi ünnepet. Köszöntőt mond Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója. Fellépnek a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola tanulói, pedagógusai és meghívott vendégeik. Az estet a Nádasdy Kulturális Központ Lerajzolom a Versedet! rajzpályázatának eredményhirdetése zárja.

Jánosházán A magyar kultúra napján rendhagyó verses est lesz a Művelődési Házban, 17 órától Hozd el a kedvenc versed! címmel. Mindenkit szeretettel várnak, akár csak nézőnek, akár verselőnek.

Celldömölkön hagyományosan, a Kemenesaljai Művelődési Központ könyvtárában a költészet napjához kapcsolódva lehetőséget biztosítanak bárki számára, hogy elmondja vagy felolvassa kedvenc költeményét. A Honismereti Munkaközösséggel közös április 11-ei, 17 órakor kezdődő programon a leginkább annak örülnek, ha a szerző vagy a vers a tájhoz, Kemenesaljához kötődik, de nem kötelező ilyen költeménnyel készülni. A szavalók jelentkezését április 9-11. között személyesen a könyvtárban, illetve április 8-tól a [email protected] e-mailen vagy 06-70/338-3065 telefonszámon várják.

Csepregen a Farkas Sándor Egylet és a Petőfi Sándor Művelődési, Sportház és Könyvtár várja a versek iránt érdeklődőket csütörtökön 18 órára, a volt középső iskola épületébe egy kötetlen teadélutánra, amelyen bárki megoszthatja kedvenc versét vagy versrészletét.

Szentgotthárdon online emlékeznek meg A magyar költészet napjáról. A Pannon Kapu Kulturális Egyesület közösségi oldalán csütörtökön minden órában egy verset közvetítenek az oldal követői számára.

Vépen csütörtökön 11 órakor közös költészet-napi verselés lesz a Fő téren, amelyen a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI diákjai, valamint a Vadvirág Művészeti Óvoda és Bölcsőde növendékei szavalnak a színpad előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában