Iskolák

2024.05.19. 13:08

A város, ahol élünk - Szerencsés Mária és Koptik Odó találkozása a színpadon

A Soltis Lajos Színház a Celldömölk, a város, ahol élünk című projektben mutatta be Szerencsés Mária című – informatív és szórakoztató, helytörténeti adatokkal szolgáló – előadását a Celldömölki Városi Általános Iskolában. Csaknem kétszázan látták.

Ölbei Lívia

Szerencsés Mária. Ősbemutató a celli kolostor udvarán

Fotó: BENKO SANDOR

Szívesen viszik az előadást más iskolákba is - hiszen minden cellinek illik tudnia, hogyan került ide Koptik Odó, hogyan küzdött meg a templomért, hogyan alapította meg a Mária-kultuszt - voltaképpen magát a várost.

Fábián Péter

Szerencsés Mária - avagy "való igaz csudálatos história ama dömölki Koptik Odó apátról, ki Szűz Mária segedelmével egy dunántúli kis mocsárból szép keresztény várost emelt vala"

misztériumjáték
 

Rendezte: Benkó Bence, Fábián Péter

Dramaturg: Fábián Péter


A darab tartalma:

Nem csoda, hogy Celldömölk a csodák városa. Kész csoda, hogy ezt manapság kevesen tudják! Pedig hányan csodájára jártak annak idején… Micsoda szerencse – hála néked, Szűzanya! - hogy a celldömölki Soltis Lajos Színház büszke játszói úgy döntöttek, feltárják, mi áll e csodák hátterében.
Hogyan lehetséges, hogy a város főterén, hol néhány száz éve még vadkankonda dagonyázott, ma kishazánk egyik legbecsesb temploma áll? Mivel több a csodálatos Koptik Odó, mint egy furcsa utcanév? Hogy jön ide a dömölki homok csillogása? És miképpen tett számos és számtalan csodát a dömölki Szerencsés Szűz Mária kegyszobra? Vagy az is lehet, hogy az egész nem több puszta cselecsalánál…?

Városalapító varieté, lokálpatrióta legendárium, önkéntelen összekacsintás, mélyen magyar misztériumjáték hóbortos huncutsággal fűszerezve – tíz jelenésben, egy részben, sok nézőpontból.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában