autósport

2021.09.28. 07:00

Kamion-Eb: két futamot nyert Kiss Norbert

Franciaországban folytatódott a FIA kamion-Európa-bajnokság. Remek versenyhétvégét tudhat maga mögött Kiss Norbert, a kétszeres Eb-győztes szombathelyi pilóta ugyanis szombaton és vasárnap is nyert egy futamot – az összetett ponttáblázat élén áll.

Tóth Gábor

Le Mans legendás pályáján folytatódott a kamion-Európa-bajnokság. A Révész Racing szombathelyi pilótája, Kiss Norbert – aki az összetettet pontverseny éllovasaként érkezett Franciaországba – nagyon gyors volt már a szabadedzésen. Az időmérőn is a legjobb köridőt autózta, fél másodperccel előzte meg a második helyezettet, ám mivel a gyors körén akadályozta egyik riválisát, három rajthelyes büntetést kapott.

– Nagyon bosszús vagyok, hogy csak a negyedik helyről rajtolhatok. A leggyorsabb voltam, de az időmérő levezető körében nem figyeltem eléggé. Fontos lett volna az első rajtkocka, mert itt nem könnyű előzni, de szeretnék dobogón végezni – mondta még a rajt előtt Kiss Norbert. A szombati első versenyen az első kör izgalmasan alakult, a szombathelyi pilóta a harmadik helyre jött fel. A folytatásban az első négy szorosan együtt haladt, Norbi folyamatosan támadta riválisait, végül a német Jochen Hahn és a spanyol Antonio Albacete mögött harmadikként intették le.

– Végig nagyon közel voltam Albacetéhez, próbáltam megelőzni, de nem lehetett, nagyon jól védekezett. Remek csatát vívtunk, és összességében örülök a dobogós helynek – értékelt Kiss Norbert a futam után. A fordított rajtrácsos verseny előtt leszakadt az ég, ezért nemcsak a pálya, a rajt is csúszott. A kétszeres Eb-győztes szombathelyi pilóta a hatodik helyről vághatott neki a távnak – sárga zászló mellett. A harmadik körben engedték el a mezőnyt. Norbi rögtön az ötödik helyre jött fel. És nem lassított, nagyszerű autózással sorra előzte meg riválisait, végül az utolsó körben egy remek manőverrel az élre került, így megnyerte a második versenyt. Vasárnap is két futamot rendeztek. Kiss Norbert ismét megnyerte az időmérőt, és ezúttal tényleg az élről rajtolhatott.

Az eső, a nedves pálya miatt ismét sárga zászló alatt startolt a mezőny, Norbi az élen haladt, mögötte a bajnoki címért szintén harcoló német Sascha Lenz haladt. Állandósult a távolság közöttük, Lenz folyamatosan két másodpercre volt a piros MAN mögött. Végül a részben felszáradó pályán Kiss Norbert öt másodperces előnnyel nyert – az idei szezonban már a nyolcadik sikerét ünnepelhette. A fordított rajtrácsos versenyen Norbi a nyolcadik helyről indulhatott, és már az első körben bravúros előzéseket mutatott be, feljött a hatodik pozícióba. Sőt, újabb két kör után már az ötödik volt. Végül az ötödik helyen intette le a kockás zászló – értékes pontokat szerezve.

– Ez egy jó hétvége volt számunkra, a csapat remek munkát végzett – összegzett Kiss Norbert. – Kicsit sajnáltam, hogy szombaton nem indulhattam az élről a büntetés miatt, a vasárnap ilyen szempontból jobban sikerült. Ismét megszereztem az első rajthelyet, de az első futam elég nehéz volt a nedves pálya miatt, ám sikerült újból győzni. A vasárnapi második verseny nagyon kemény volt, remélem, a közönség is élvezte a manővereket! Vezetjük az összetettet, természetesen elégedett vagyok. Az összetett pontverseny élén álló Kiss Norbertnek 175 pontja van. A német Sascha Lenz 149, a cseh Adam Lacko pedig 146 ponttal követi. Az Európa-bajnokság – az utolsó előtti versenyhétvégével – Spanyolországban folytatódik most hétvégén.

Kiemelt képen: Kiss Norbert kamionja száguld az élen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában