Kick-box

2022.10.14. 17:08

Körmendi ezüstérem Jesoloban - Helyt álltak a vasiak a kick-box utánpótlás világbajnokságon

A körmendi Horváth Szabolcs ezüstérmet szerzett az olaszországi kick-box utánpótlás világbajnokságon, míg a szombathelyi Bedi Miklós harmadik lett csapatversenyben.

Sütő Dániel

Az olaszországi Jesoloban rendezett utánpótlás kick-box-világbajnokságon 63 ország képviseltette magát, 1909 sportoló 2545 nevezést adott le. Magyarországról 216 sportoló utazott el a rangos tornára. A Castrum Sec-Dinamica SE Körmend csapatából egyetlen sportoló kvalifikálta magát a vb-re. Horváth Szabolcs kadet II. korcsoportban -42kg súlycsoportban kicklight és light-contact szabályrendszerben is tatamira lépett a nemzetközi tornán, amelyen nagyon jól hozta a formáját, kiválóan menetelt egészen a döntőig. Küzdelmeit kicklight szabályrendszerben kezdte a 32-es tábláról indulva. Az első ellenfele a görög Kardouilas Loaniss volt, akivel szemben Szabolcs 3-0 arányban bizonyult jobbnak, így jutott be a legjobb 16 közé. A következő ellenfelével, a montenegrói Lipovina Jovannal nagyon szoros csatát vívott.

– Azt kell mondanom, hogy Szabi volt az aktívabb, de sajnos egy kicsit pontatlanabb is – idézte fel a versenyt Andorka Imre, a körmendi Castrum Sec-Dinamica SE elnöke, edzője. – A végén az ellenfél örülhetett a 0-2-es eredménynek, így a kicklight szabályrendszerben véget ért Szabi versenyzése. Ez egy jó bemelegítésnek bizonyult, mert light-contact szabályrendszerben a döntőig brillírozott, nagyon okosan és szépen versenyzett.

Horváth Szabolcs nagy menetelését az ausztrál Ehrek Zeinnel szemben kezdte, aki hiába volt egy fejjel magasabb, nem tudta érvényesíteni ezt a testi fölényét, Szabolcs 3-0 masírozott tovább. Következő ellenfele Lettországból érkezett –Strelevics Timurst szintén 3-0 arányban győzte le a körmendi klub tehetsége. Ezt követően egy hórihorgas lengyel, Wisniewski Konrad akarta útját állni a Castrum versenyzőjének, ez a küzdelem már a döntőbe jutásért zajlott. Az ellenfél másfél fejjel magasabb volt, és a lengyelekre jellemző magasszintű technikai és fizikai felkészültséggel rendelkezett. 

Épp ezért Szabolcsnak rengeteget kellett mozognia, és a lengyel hibáit kihasználva beugrásokkal kellett dolgoznia. Az ellenfél hiába indított rengeteg támadást, rendre kimozogta azokat Szabolcs, és ő tudta pontosan befejezni az ütés-rúgás kombinációkat. Ez mentálisan felőrölte az ellenfelet, így nagyon okos versenyzéssel jutott fináléba Horváth Szabolcs. Ott azonban vetélytársa minden adottságát jól kihasználva Szabolcs fölé kerekedett, aki végül egy világbajnoki ezüstéremmel gazdagította éremgyűjteményét.

A szombathelyi Agrobio Classic Kick-box és Box Club szintén egy utánpótláskorú sportolóját, Bedi Miklóst tudta indítani Jesoloban. Miklósnak nagyon jól sikerült a világbajnokságra való felkészülése – amelynek során Mayer Gábor vezetőedző segítette –, mivel több edzőtáborozáson is részt tudott venni. Az Agrobio harcosa pointfighing OC szabályrendszerben -63 kg-ban indult. Az előzetes várakozásokkal ellentétben Miklósnak nem sikerült beverekednie magát a legjobb nyolc közé, így kilencedik helyen végzett. Csapatversenyben viszont bizonyítani tudta tehetségét és elszántságát. Tagja lehetett ugyanis a magyar pointfighting OC csapatnak, amely végül bronzérmet ünnepelhetett.

A szintén szombathelyi Controll SE öt versenyzővel képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen. Kemény, sok áldozatot és lemondást követelő felkészülési időszak előzte meg a rangos viadalt, amely nem úgy sikerült a controllosoknak, ahogy ők azt szerették volna. Kovács Sára Kata, Kustánczi Dáriusz Leopárd, Ersing András, Pataki Barnabás és Prikler Márk is eljutott ugyan a legjobb nyolcig súlycsoportjában, azonban elődöntőbe egyikük sem tudta magát beverekedni.

 

– Érmet ezúttal nem sikerült szereznünk, ugyanakkor komoly szakmai tapasztalatokat szereztünk. Ersing Andrásnak volt a legnagyobb esélye a négybe jutni, de alulmaradt szerb ellenfelével szemben – számolt be Dancsó Zoltán, a Controll SE és a magyar válogatott edzője, akinek fontos szerepe volt Horváth Szabolcs ezüstérmében. Magyarország válogatottja az összetett második helyezést érte el az országok ranglistáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában