Becsületük megőrzése a tét

2024.04.04. 20:00

Sokkolta a kudarc a körmendi kosárlabda-társadalmat - az ügyvezetőt és az edzőt kérdeztük

Az NB I.-es kosárlabda-bajnokság alapszakaszának 10. helyén záró Egis Körmend ügyvezetője és vezetőedzője nyilatkozott arról, mi minden vezetett odáig, hogy a vasi piros-feketék idén lecsúsztak a playoffról.

Sütő Dániel

Forrás: VN/Facebook/Egis Körmend/Kártyás Gergő

Ahogyan arról többször írtunk már, az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokság alapszakaszában hajrájában nyújtott gyenge teljesítményével az Egis Körmend az utolsó fordulóban Pécsett kiesett a legjobb nyolcból, azaz lemaradt a rájátszásról, amire utoljára kilenc évvel ezelőtt volt precedens. Ahogy akkor, úgy most is sokkolta a kudarc a Rába-parti kosárlabda-társadalmat.

Kozma Gergő ügyvezető beszélt a körmendi helyzetről

– A „sokk”, ahogy fogalmazol, nem az utolsó meccs után alakult ki – tekintett vissza az alapszakaszra Kozma Gergő, az Egis Körmend ügyvezetője. – Az csak az utolsó szeg volt az idei szezon koporsójában. Sokkal inkább az előtte lejátszott mérkőzések okozták a vesztünket. Bravúrgyőzelem magasember nélkül Egerszegen, annál is nagyobb a bajnokesélyes Alba ellen, aztán hazai Honvéd és egy nagyon jó Szeged ellen szintén magasember nélkül tudtunk nyerni. Ezt követően egy érthetetlen leolvadás jött. Hazai pályán nem kaphatsz ki az OSE-tól, pláne nem közel 40 ponttal. A KTE ellen borzasztó döntések és lepattanózás a meccs végén, saját magunkat vertük meg. Az Olaj ellen egy kérdéses kiállítás – ami ellen fellebbezést nyújtottunk be, sikertelenül – majd a meccs legvégén egy bent állas után nem hárommásodperc az ítélet, hanem fault. Menedzselhettük volna jobban a találkozót, de ott összességében nem játszottunk rosszul. A Falco más kávéház, nem vagyunk egy szinten, ettől függetlenül, nem lehet így kikapni egy ilyen rangadón. A Pécs elleni összecsapás, ahogy említettem, csak az utolsó szeg volt. Az egész szezon hullámzó volt, nemcsak nekünk, majdnem minden csapatnak. 

A playoffról való lemaradás tényénél engem sokkal jobban zavar az, ahogy ide jutottunk. Légióscseréink nem úgy sikerültek, ahogy elterveztük. Nagy reményekkel igazoltunk, de sajnos ezek a cserék most nem váltak be. Azt hozzátenném, hogy Cook és Sylla cseréje kényszerűségből történt, hiszen mindketten megsérültek. Ezek mellett meg lehet említeni a sok sérülést és betegséget is. Felesleges arról beszélni, hogy mi lett volna, ha… Sportban ilyen nincs. Tanulópénz volt mindenkinek ez a 27 találkozó – plusz a felkészülési- és EK-meccsek is. Talán túl drága is. Utólag könnyű okosnak lenni, de a jövőben ennyi hibát egyszerűen nem szabad elkövetni. Nagyon sok gondolat cikázik bennem, hogy mi és mikor ment félre. Sokszor hiányzott a sokat emlegetett „körmendi szív”, a küzdeni akarás és a csapatkohézió. 

- Sajnálom, hogy így alakult az alapszakasz, de tovább kell dolgozni a szezon végéig. 10 nagyon kemény meccsünk lesz rövid időn belül. De nem is lehet más célunk, minthogy a 9-10. hely valamelyikén végezzünk. Ehhez a hazai meccseket hibátlanul kell abszolválnunk, de idegenből is kellenek a sikerek. Ha úgy állunk hozzá a dolgokhoz, ahogy azt az utolsó meccseken tettük, akkor azonban még bajba is kerülhetünk. Ezt egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak - fogalmazott.

Kozma Gergő hozzátette, minden külföldi játékosnak a szezon végéig szól a szerződése. Nem várható változás sem a keretben, sem az edzői stábban a szezon végéig. Egyes légiósokkal kapcsolatos pletykákra reagálva az ügyvezető annyit reagált, hogy a játékosok a városban vannak és készülnek a csapattal a bajnokság utolsó szakaszára.

Kocsis Tamás vezetőedző is nyilatkozott

Érthető módon Kocsis Tamás vezetőedző is rendkívül csalódott az eddigi teljesítmény miatt.

– Senki nem így készült, senki nem ezt akarta – szögezte le a körmendi tréner. – Nem mentegetőzésként, csak érdekességképpen: 303 edzésen mindössze 12 alkalommal tudtam a teljes kerettel tréningezni, illetve 25 meccsen 5-ször állt rendelkezésemre a komplett csapat. Át kell éreznie mindenkinek ezt a helyzetet, és azt, hogy most mi a tét, mert ha nem leszünk elég élesek és komolyak, könnyen a kiesés szélére sodródhatunk. Bízom benne, hogy ezt légiósaink is megértik. Tudjuk, melyik csapat, mit képvisel, mindenki az életéért küzd, minden meccs vérre menő lesz.

A tervek szerint április 13-án szombaton kezdi meg a playoutot az Egis Körmend hazai pályán a Kecskemét ellen, majd négy nappal később szintén hazai környezetben a Szegedet fogadja.

A további várható menetrend:

Április 20.: Kaposvár–Egis Körmend.

Április 24.: Egis Körmend–Atomerőmű SE.

Április 27.: Oroszlány–Egis Körmend.

Május 4.: Kecskemét–Egis Körmend.

Május 8.: Szeged–Egis Körmend.

Május 11.: Egis Körmend–Kaposvár.

Május 15.: Atomerőmű SE–Egis Körmend.

Május 18.: Egis Körmend–Oroszlány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában