Hétvége

 • cikk kép
  A Balaton téli álmot alszik

  Nincs is csodálatosabb annál a télben, mint a vibráló kék és a hófehér színek kontrasztja.

 • cikk kép
  Tumultust és lázongást szított, börtönbe került

  Ezúttal Bejczy István nyomait keressük Magyarszecsődön. A szegények pártját fogta, börtönt kapott érte.

 • cikk kép
  Bérletek, bérek, babérok – Szimfonikus koktél Kiss Barnával és Madaras Gergellyel

  Szombathely – Bérletduplázásról, béremelésről, az elvándorlás veszélyeiről, a közönség-mágnes működéséről, a jó koktél arányairól és a „Mérei-ügyről” is szót váltottunk a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójával, Kiss Barnával és újabb három évre kinevezett vezetőkarmesterével, Madaras Gergellyel - akit nem szokványos módon titkos szavazással erősítettek meg pozíciójában a zenészkollégák.

 • cikk kép
  Jönnek a családok a Rába partjára

  Pár évvel ezelőtt már csak 650-en voltak, Meggyeskovácsi lakossága ma újra fölötte van a hétszáznak. A Rum és Ikervár között elhelyezkedő, élhető településen szívesen teremtenek otthont például azok a családok, amelyeknek valamiért – elsősorban financiális okok miatt – fel kell adniuk a városi életet. Itt töredék áron jutnak lakóházhoz, s mivel jó a tömegközlekedés, Sárvárra negyed, Szombathelyre fél óra alatt eljutnak.

 • cikk kép
  A régész, mint a bogarász

  Mi köze van egy bogarásznak a kora Árpád-kori karikaékszerekhez? Horváth Ciprián munkáját Vig Károly, a kötet szerkesztője méltatta az Iseumban.

 • cikk kép
  Hagymasisak a jánosházi kastély tetején

  Sorozatunkban ezúttal Jánosházára látogatunk. Ahogy nevéből is kitűnik, Jánosházán Garai János XV. századi birtoklása idején már állt a ma látható kastély magját alkotó udvarház.

 • cikk kép
  Egy kicsi szigetről érkeztek

  Finn makkara és flippergolyó, sosemvolt, finom rajzolatú bogarak, partra vetett hal a mesebeli, apró szigeten, ahol az utcáknak nincs nevük, mert minek. Popella Dórával és Kondor Tamással a Galeria Arcisban találkoztunk.

 • cikk kép
  Az első vasi babától a hizlalt jégpályáig

  Körkép - Szilveszter a Fő téren, új baba a kórházban és felújított múzeumkert. Ezek voltak Szombathely első újévi napjai. Sárváron pedig hízik a jég.

 • cikk kép
  Ami a csövön kifér - Tükröm, tükröm, mondd...

  „Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken...”

 • cikk kép
  Tárgyak egy másik bolygóról

  Fagyi az űrből, parfüm-reinkarnáció, zsebpalack, dobozka betonból és porcelánból, szivacsékszer, vagy amit akartok vízkereszt napján a Szombathelyi Képtárban, a fiatal iparművészek kiállításán. Január végéig nyitva tart, érdemes benézni.

 • cikk kép
  A lukácsházi felvonóhíd: részben az egész

  Amikor Zsigmond király 1412-ben Garai Miklós nádornak adományozta a kőszegi uradalmat, a birtokfelsorolásban szerepelt egy Gyöngyös-patakon lévő malom és Lukács nevű tulajdonosa.

 • cikk kép
  Ördögi körben a menedékkérők

  Amíg tartanak a tárgyalások, sehova sem mehetnek a hazánkban tartózkodó menekültek. Ebben a helyzetben vannak a Körmenden elszállásoltak is, akiket egy jogász segít.

 • cikk kép
  Egy csodálatos film, nem csak álmodozóknak

  Nem szeretem a musicalt. A Kaliforniai álmot ettől függetlenül nagyon vártam, de voltak olyan tényezők, amik taszítottak.

 • cikk kép
  Egyetlen elütött betű, és kész a baj - Így írtunk mi 2016-ban

  Nem lettünk volna annak a költőnek a bőrében, aki alig győzte kivárni, hogy Hajnali szárnyalás című versét viszontlássa egy hetilapban. Az öröme addig tartott, amíg rá nem pillantott a címre, és meg nem látta, hogy a második szó elejéről hiányzik egy ékezet.

 • cikk kép
  Cigi helyett nikotinos rágó? – llyen évük volt a közismert vasiaknak

  Egy színházigazgató, egy történész, egy sportoló és egy világhíres modell. Egyikük mögött sűrű, lármás időszak van, a másikuk elmélyülten dolgozott, hogy aztán zajos sikerben legyen része. Keveset pihentek, sokat munkálkodtak. Évértékelésre kértük őket, és arra is, tekintsenek előre.

 • cikk kép
  A felkelő nap házában jártunk

  Ki tudja, melyik gyakorolja a nagyobb hatást a betérőre: a veleméri templom, vagy inkább dr. Varga Ottó plébános, aki segít nekünk eligazodni a belső falakon körbefutó varázslatos középkori képregényben.

 • cikk kép
  Ili kontesz mosolyog - Könyv jelent meg az egykori grófnőről, Erdődy Ilonáról

  Vép - A vépi kastély egykori grófnőjéről írt könyvet Kelbert Krisztina. A vasi kisvárosban is bemutatták a kötetet.

 • cikk kép
  A rumi kastély alagútjai és a serleg titkai

  A Savariából a Balaton felé vezető római út, híd és őrállomás nyomait Rum területén találták meg. A Rába-átkelő stratégiai jelentősége a középkorban is megmaradt. Ezért épült a kastély.

 • cikk kép
  "A szobor az, amit nem lehet szóval elmondani, az kijön az emberből"

  Nem zsonglőr: formatervező. Bár, amit művel, van olyan lélegzet-elállító mutatvány, mint mondjuk a cirkuszi késdobálóké. Lakatos Ábellel a Szombathelyi Képtár karácsonyi vásárán találkoztunk.

 • cikk kép
  Sorozatgyilkos került a polcra

  Egy fiatal, szombathelyi születésű közgazdász írt egy magyar helyszíneken játszódó sorozatgyilkosos krimit. Az első könyves Szántó Dániellel beszélgettünk a könyvéről és persze róla.

Részletes műsorMűsorok betöltése...