Hétvége

2009.05.23. 02:23

Hálaadó nap a templomnál

Múlt vasárnap - ahogy egykor, a vallási üldöztetés évszázadában oly sokszor - ismét a celldömölki artikuláris templomban gyűltek össze a Vasi Evangélikus Egyházmegye hívei. Ezúttal a Gusztáv Adolf vasi hálaadó nap adott okot a találkozásra.

Tersztyánszky Krisztina

A május végi-június eleji hálaadó napot minden évben megtartják az egyházban, a segélyszolgálatnak gyűjtött adományokkal, szószékcserékkel. Két éve először szerveztek erre az alkalomra egyházmegyei hálaadó napot, akkor Kőszegen. Ezúttal Celldömölkre esett a választás. Egyrészt a hely kitűnő adottságai, a több száz embert befogadó templom és a körötte levő parkos terület miatt. A program másik küldetése a helyi hívő közösség lelki támogatása volt. A celldömölki az egyházmegye legnagyobb létszámú evangélikus gyülekezete -legalábbis a statisztika szerint. Rác Dénes, a gyülekezet lelkésze bízott benne, hogy a nagyszabású rendezvény előkészületi munkái közepette az elvileg háromezer fős közösségnek azok a tagjai is utat találnak az egyházhoz, akik egyébként nem rendszeres templomba járók. Hozzátette: a készülődés nemcsak az evangélikus gyülekezetet mozgatta meg. Részt vettek a szervezésben, vendégvárásban katolikus és református testvérek, és a városi önkormányzat is segített.

Ezen a napon az egyes gyülekezetekben nem is tartottak istentiszteletet, csak egy úti áldás hangzott el induláskor. A celldömölki ünnepi istentiszteletre zsúfolásig megtelt a hatalmas templom. Az alkalmon tizenkét lelkész szolgált, a liturgiát Vető István püspökhelyettes és a helyi lelkipásztor vezette.

A hálaadó nap jelmondatát Pál apostoltól merítették: Nyílik az ajtó. Délelőtt a lelki ajtó nyílt meg Isten és egymás felé, a nap délutánján pedig kulturális ajtónyitásra, barátkozásra invitáltak a programok.

A templom körül felállított sátrakban az egyházmegye valamennyi templomos gyülekezete lehetőséget kapott arra, hogy tevékenységét, lakóhelyét megismertesse a többiekkel. Szombathelyről egyebek közt a férfikör mutatkozott be, a Johannita segítőszolgálat pedig elsősegély nyújtó ügyeletet vállalt. A sárváriak a nőegylet kézimunkáit hozták el, a rábapatyi Mészáros Béla hitoktató pedig kosárfonó termékeiből adott ízelítőt. Sokan érdeklődtek a lepramisszió munkája iránt is -az asszonyok fertőtleníthető fáslikat kötnek a messzi földrészeken szenvedőknek. A celldömölki asszonyok bemutatták, milyen névre szóló ajándékokat készítenek gyülekezetükben a konformandusoknak, házasulóknak, illetve a megkeresztelt babáknak. Voltak, akik gyermekmunkákat hoztak, mások gitároztak, vallási témájú videókat árultak, vagy a helyi specialitásokból hoztak kóstolót. Az őrimagyarósdiak mézes pálinkát kínáltak, a répcelakiak pörköltet főztek. Az ostffyasszonyfai evangélikusok igesütivel kínálták a nézelődőket. Minden egyes pogácsában, édes süteményben egy fóliába csomagolt evangéliumi igét rejtettek el.

A szabadtéri színpadon a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör, majd a Répcelaki Ümmögő Népzenei és Néptáncegyüttes, végül pedig Banka Gabriella színművész adott műsort.

Az egyházmegye kondérjaiban mintegy ezer ember részére főtt a babgulyás. A hálaadó napon több mint száz gyerek is részt vett. Számukra a gyülekezeti házban Rác Dénesné gyerek-istentiszteletet tartott, majd a büki evangélikus gyülekezet bábcsoportja szórakoztatta őket. A vendéglátók egész nap gondoskodtak róla, hogy egyikük se unatkozzon.

A hálaadó nap bevétele ezúttal is a Gusztáv Adolf Segélyszolgálathoz kerül. Az összeg fele az országos kasszát gyarapítja, a másik felére pedig az egyházmegye gyülekezetei pályázhatnak, templomfelújítási munkákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!