• cikk kép

  Kyoko tollából való

  Ő volt, és mégsem: Szabó T. Anna átpillant egy másik világba

  „Madár voltam egykor, madár leszek: / épp csak átmenetileg vagyok ember”, írta Szabó T. Anna az elsőként a Forrás 2005/2. számában megjelent „szerepversében”, a Filomélában. És lám: most madár lett megint.

 • cikk kép
  Értékőr az Őrvidékházban

  Nem igazán szerettem főzni. Megcsináltam, hogy legyen mit ennünk, de nem szerettem. Ha az ember dolgozik egy novellán, az megmarad, de ha főz egy ebédet, azt megeszik... Jókai Anna, a Nemzet Művésze, kétszeres Kossuth-díjas író volt dr. Hende Csaba vendége a szombathelyi Őrvidékházban.

 • cikk kép
  Egy furcsa ünnep '90-ben: A sör és a virsli után a május elseje is elfogyott

  Minden bizonnyal nagy fölénnyel nyerné a legkülönösebb május 1. címet a 25 évvel ezelőtti.

 • cikk kép
  Szóböngészők

  Nyelvészek, szakmabeliek és mindazok, akik magyarul beszélnek, írnak bizonyára jól tudják (tudjuk), melyek a magyar nyelv változásainak, fejlődésének, esetleg elszegényesedésének, romlásának a szakaszai, okai.

 • cikk kép
  Ön tudna száz kilométert evezni? – nézze meg azokat, akik szombaton megtették a Rábán

  Csörötneknél gyülekeztek szombaton azok a lelkes sportemberek, akik az ilyenkor hagyományos Rába 100 túrára vállalkoztak.

 • cikk kép
  Staféta Nagy Balázzsal

  Ezúttal a staféta vendége Nagy Balázs, egy szombathelyi fagylaltozó tulajdonosa, akit arról faggattunk, milyen különlegességekkel készül az idén.

 • cikk kép
  A kövérség halálhoz vezet, a cukorbetegség gyorsabban öl, mint a dohányzás

  Szombathely - A Genius Savariensis Szabadegyetem Savaria héten tartott kurzusának egyik témája a cukorbetegség volt. Zsúfolásig megtelt a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ egyik terme, sokakat érdekelt korunk egy legveszedelmesebb népbetegsége, a cukorbetegség. Dr. Baranyai Marietta szerint sokat tehetnénk mi magunk a megelőzés érdekében. Az is kiderült, hogy a cukorbetegség gyorsabban öl, mint a cigaretta.

 • cikk kép

  Akkor is nagyüzem van a parancsnokságon, ha éppen nem mentenek életet vagy tulaj

  Egy éjszaka a tűzoltókkal

  Tudta, hogy riasztás esetén két perc alatt kell felkészülniük az indulásra a katasztrófavédelem munkatársainak? Egyebek között ez is kiderült a tűzoltóságon töltött estén, amelynek tapasztalatait önökkel is megosztjuk.

 • cikk kép
  A letenyei Ádám Krisztián tervezte a Bajnokok Ligája új trófeáját

  Letenye - Az alkotók azt mondják: a kézilabdát jellemző taktika, a gyors passzok és átlövések jelennek meg a női Bajnokok Ligája új trófeáján, mely egyértelműen szakít a sablonokkal. A határ menti településről származó, 39 éves Ádám Krisztián és a tapolcai Sipos Balázs a fővárosi Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói tervezték a formabontó serlegét.

 • cikk kép
  Nem vagy jó turkálásban? Tuti tippek, hogy megtaláld a márkás cuccokat

  Szombathely - A turkálók lelkes látogatója és támogatója vagyok már évtizedek óta. Sokan még ma is ódzkodnak attól, hogy használt ruhát vásároljanak, pedig a ruhák sterilizálhatók, és sokszor láthatóan még senki sem hordta őket. Legfőképpen pedig nagyon olcsók.

 • cikk kép

  A Rábánál építették ki a németek a Zsuzsanna-vonalat –

  Ádáz harcok dúltak itt 70 éve

  Vas megye, 1945 tavasza. A német hadvezetés a Dunántúlt – Németország hadászati védelmi előterepeként – kitette egy hosszan elhúzódó harc minden pusztításának.

 • cikk kép
  Nem kell szívni, adnak vért

  Elképzelték már, milyen a szenvedély, ha nem alaktalanul támad a semmiből, hanem formát ölt? Milyen szembeállni és táncolni vele? Milyen lenne az a báb, amit a kezünkre húzva meg mernénk kérdezni embertársainkat, kik ők valójában? És mi lenne a válasz, ha tőlünk kérdezné meg választott figuránk: te ki vagy? E témákban készült alkotásokat is bemutattak az Itt és most című VI. Zsirai Filmnapokon.

 • cikk kép
  Varró Dani szerint az ő 37 évével már öregnek számít

  A városi könyvtár Olvasószemüveg című sorozatának keretében Varró Dani jött el Bükre, hogy szórakoztassa az ifjabb és kevésbé ifjú közönséget.

 • cikk kép
 • cikk kép
  A rátóti csikótojás

  Hol volt, hol nem volt, volt az országban egy Rátót nevű község. Ebben a Rátótban a csősz egyszer a mezőn egy hatalmas úritököt talált.