Hétvége

2014.11.23. 19:40

9 tudnivaló chatelőknek - Erre figyelj, ha nem akarsz bajba kerülni vagy megsérteni valakit

Vérig sérthetsz valakit és magadat is veszélybe sodorhatod, ha nem tartod be az online kommunikáció alapszabályait. 9 pontban összefoglaltuk, hogyan kerülheted el a bajokat.

1. A chatelés alapszabálya: úgy viselkedj másokkal, amint azt másoktól is elvárod. Online is csak azokat a dolgokat illik kimondani, amelyeket szemtől szembe is elmondanál.

2. Ne feledd, hogy bármi, amit online posztolsz, automatikusan nyilvánossá válik. Ezen az sem segít, ha letörlöd az üzenetet vagy szöveget. Ha közzétetted, akkor visszakövethető hozzád. Ezt hívják internetes ujjlenyomatnak: ha megtalálják, némi utánajárással kiderítik rólad, hogy a tiéd.

A legfontosabb kommunikációs alapszabály: ne csinálj olyat a neten, amit nem szeretnél, hogy veled is megcsináljanak. Fotó: Shutterstoc k

3. A szövegekben sose használj CSUPA NAGYBETŰT! Ez már az internet születése óta ugyanazt jelenti: kiabálást. Vagyis pontosíthatjuk a szabályt: csak akkor használj nagybetűs szavakat, mondatokat, ha szándékod a kiabálás megjelölése.

4. A trollkodók mindig arról feledkeznek meg, hogy ők ugyan csak egy képernyőt látnak maguk előtt, a másik oldalon viszont ugyanúgy érző emberek olvassák a támadó sorokat. Ugyanez igaz chateléskor: írásban sokkal könnyebb durva dolgokat a másik orra alá dörgölni, mint személyesen. Ezért ne felejtsd el, hogy egy másik emberrel beszélsz.

5. Az internetes kommunikáció másik érdekessége, hogy ugyanaz a mondat kiejtve és leírva egészen más hatást kelt. Általában az írás sokkal határozottabb, durvább, keményebb, ezért érdemes alaposan végiggondolni, mielőtt megnyomod a „küldés" gombot. Nem véletlenül használják olyan sokan az emoticonokat: ezekkel helyettesítheted a hanglejtést, hangsúlyt, hangerőt, sőt, az arckifejezéseket, amelyek olyannyira megkönnyítik az élő beszélgetéseket.

6. Sohase chatelj mérgesen: a fentiekből mind az következik, hogy érdemes kicsit lehiggadni, mielőtt bárkivel írásos kommunikációba fognál. Ha nagyon mérges dolgokat vágsz a chatvonal túloldalán ülő fejéhez, megbánhatod: pont azért, mert leírva nyoma marad és súlyosabbnak tűnik, mintha csak mondanád.

7. Gondold végig, milyen felhasználónevet és milyen e-mail címet használsz. Tök jó, ha van vicces nicked, de érdemes egy komolyabbat is bevezetned. Gondolj bele, hogy fest ha főiskolai jelentkezést, ösztöndíj igénylést, versenyre jelentkezést küldesz be olyan néven, hogy „Hiperlaza" vagy „Csúcscsaj".

8. Ne rakj fel olyan képeket magadról, amelyet nem szeretnél, hogy megosszanak rólad. Hiába mutatod privát chatszobában vagy küldöd a legjobb barátodnak/barátnődnek messengeren, e-mailben, nagy az esélye, hogy valahogy mégis kijut nagyobb közönséghez. Ezért gondold meg kétszer, hogy a cikis vagy valamilyen módon károkozásra képes fotókat inkább hagyd meg magadnak.

9. Soha ne add meg teljes nevedet, címedet, telefonszámodat senkinek, akit csak online ismersz. Ugyanebbe a kategóriába tartoznak a bizalmas adatok: jelszavak, bankszámlaszámok, adószám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!