Hétvége

2012.10.13. 06:16

A hónap ápolója tanúja lehet új életek születésének

Szeptemberben az olvasó szavazatai alapján A hónap ápolója Poller Mária lett. A hónap győztese a Markusovszky kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának dolgozója. A munkája az is, hogy világra segítse az újszülötteket.

Bajdó Bettina

Poller Mária 1968-ban született Szombathelyen, s azóta is itt él. 1982 és 1986 között az Entzbruder Dezső Egészségügyi Szakközépiskola tanulója volt.

- Mióta elvégeztem a szakközépiskolát, azóta a kórház szülészetén dolgozom - mondja A hónap ápolója. - A munkám mindig is nagyon fontos volt számomra, s szerettem volna még többet tanulni. Ez sikerült is, ennek eredményeként 2009-ben elvégeztem a szülésznőképzést, s diplomát szereztem. Igazából már általános iskolás korom óta tudtam, hogy az egészségügyben szeretnék dolgozni. Még nem tudtam, hogy pontosan melyik területen, ez a középiskolai tanulmányaim során rajzolódott ki. Jól döntöttem, mert nagyon szeretem a munkámat, immár 26 éve dolgozok szülésznőként. Terhesekkel és gyerekágyas anyukákkal dolgozom együtt, feladatom például a vajúdások kísérése is.

A szülésznő elárulta, hogy a mai napig emlékszik az első szülésére. Akkor még remegő lábbal lépett be a szülőszobába, s izgatottan várta, hogy hogyan zajlik majd a szülés. A remegés mára már elmúlt, viszont az izgatottság megmaradt.

- Egy egészséges stressz most is van bennem, hiszen bármikor történhet váratlan esemény a szülés közben - folytatta Poller Mária. - Nagyon sok szülésnél segítettem már, s sok anyuka megismer az utcán. Nagyon jól esik, amikor odajönnek hozzám, s megköszönik a segítséget, amit vajúdás közben nyújtottam nekik. Szerencsésnek tartom magam, mert nagyon jó kollektívában dolgozom, próbáljuk egymást támogatni a kollégákkal mindenben. Persze a jó munkakapcsolathoz szükség van toleranciára is.

A diplomás szülésznő naponta 12 órát dolgozik, így kevés szabadideje marad. A háztartást is vezetnie kell és természetesen a családjára is szakít időt. Két lánya van, az egyik már felnőtt, 21 éves, a másik pedig éppen serdül, ő 15 éves. Próbálnak minél több közös programok szervezni, de A hónap ápolója arra is odafigyel, hogy teret hagyjon a lányoknak arra, hogy élhessék saját életüket.

- Az elmúlt évek alatt a szülés módja nem változott, viszont vajúdni ma már többféle módon is lehet - tette hozzá Poller Mária. - Mozgásszabadság van, a kismamák nincsenek ágyhoz kötve. Nagyon népszerű a labdán való vajúdás, s akad olyan várandós nő is, aki a kádas megoldást választja. Sokan ma már szülési tervvel érkeznek hozzánk, ezt minden esetben megbeszéljük, s ha a kórházi szabályok is engedik, akkor a szülés is e szerint zajlik. A felújítás óta a vajúdó kismamák teljesen el vannak különítve egymástól, így ezeket a perceket azokkal élhetik át, akiket maguk mellé választottak segítőül. Így megmarad az intimitás is. Leírhatatlanul jó érzés az, amikor az édesanya megpillantja a gyermekét. Amikor látom az örömöt az arcukon, az engem is mindenért kárpótol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!