Hétvége

2016.01.15. 19:01

A kis vasi falu nagy titka - Szattán nyolcvanan ugyanazt gondolják

Ott, ahol a megye is, az Őrség is véget ér, ott húzódik meg egy mindössze nyolcvan lakosú falu, Szatta. Csak egy utca vezet át rajta, és munkalehetőséget gyakorlatilag nem kínál. Ám aki ide születik, annak természetes ez a helyzet, és keresi mindenben az emberbarát megoldásokat.

Tersztyánszky Krisztina

- A falu mindig híres volt a jó közösségéről - mondja ki a kulcsmondatot Markó Sándor polgármester, ahogy a klubhelyiségben a meleg cserépkályha mellett beszélgetünk. - Annyira picik vagyunk, hogy számunkra a túlélési lehetőség a közösség erejében van. Tudatosan építjük a jó kapcsolatokat, hogy az itt élő emberek komfortérzete jobb legyen, mint ahogyan az kívülről látszik.

Markó Sándor a falukemencénél. A málét is itt sütik majd a főzőklub összejövetelén Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Nem véletlen, hogy az önálló önkormányzatiság első lendületével Szatta közösségi házat épített. Osztottak-szoroztak, és hamar kiviláglott, hogy az új épület sem kerülne sokkal többe a régi kultúrház felújításánál, ahova még a vezetékes ivóvizet is be kellett vezetni. Így aztán az „örökséget” eladták, és több lépcsőben elkészült az az összkomfortos épület, amiben - és ami körül -  ma az összes közösségi  rendezvény zajlik. A szakaszolható  fűtésű, nagytermet,  klubhelyiséget, jól felszerelt  konyhát, számítógépes  termet, vendégszobát és  még  egy  kis helytörténeti gyűjteményt is magában foglaló  intézmény olyan, akár egy jókora családi ház. Önerőből építette fel a csöpp falu akkor, amikor még több pénz jutott az önkormányzatoknak.

Íme, Szatta faragott térképe. Egy utca, mindössze 53 házszám, de nincs mindegyik telken épület

Az egyutcás településnek a középpontjában kapott helyet minden, ami fontos. A területen még a téli sivárságban is látszik a padok, virágok helye - nyáron igazán barátságos lehet. A régi tűzoltószertárból templom alakú ökumenikus imaházat alakítottak ki, mellette a háborús hősök emlékét idéző házikó áll. A park túloldalán a felújított orvosi rendelő, középen a falukemence és a tavaly elkészült napkollektoros gyümölcsaszaló. Hátrébb még egy szabadtéri színpadot is építettek.

- A közösségi programjaink nem kötődnek életkorhoz: olyankor itt van a falu apraja-nagyja - tudjuk meg a polgármestertől. - A sütés-főzés soha nem maradhat el. Egyik legnagyobb rendezvényünk a szeptemberi kemence-nap. Ilyenkor a Retro-lányaink szorgoskodnak, de ha több csapat főz, akkor sem hirdetünk versenyt. Mindenki finomat készít, és mindenki megkóstolja a másik főztjét. A  majálist mindig a túlélés  fájánál tartjuk. A  török időkből származó,  legendás történetű hársfára nagyon büszkék vagyunk: 2014-ben Az év fája versenyben második helyezett lett.

Az ökumenikus imaház. A reformátusok havonta, a katolikusok alkalmanként gyűlnek itt össze

A fa, az erdő egyébként akár jelképes is lehetne, hiszen a szattaiaknak szinte az egyetlen megélhetési forrása. Amikor a rendszerváltás után megszűntek a környék regionális munkahelyei, többen váltak kényszerből vállalkozóvá. A lakosságszámhoz viszonyítva sokan élnek a környező állami erdők gondozásából, gyérítést, kerítésépítést, csemeteültetést és egyéb feladatokat látnak el. A kitermelt fenyő, bükk, tölgy, gyertyán tüzelőként hasznosul, vagy a különféle célokra hazai és külhoni fűrészüzemekbe kerül.

A rendszerváltás után elsőként faluházat építettek. A kezdetektől Markó Sándor a polgármester

Ilyen körülmények között már könnyebb megérteni, miért nem jelent olyan nagy gondot a szattaiaknak a viszonylagos elzártság. A napi három buszjárat elegendő ahhoz, hogy a gyerekeket - tíz alatti a számuk - Őriszentpéterre vigye iskolába. A kenyeret, a tejet, a gázt és a postát autó hozza házhoz. A városba vágyóknak pedig ott a falugondnoki busz, amely boltba, piacra, orvoshoz visz, amikor csak erre szükség van.

- A munkalehetőség hiánya miatt persze a fiatalok innen is elvándorolnak. Az üresen álló házakat előbb-utóbb felvásárolják, de nem ritkán csak hétvégi háznak. Akadnak kitartó betelepülők, de a legtöbben hamar észreveszik, hogy itt beszűkülnek a lehetőségeik. Én, amikor azt kérdezik, milyen itt élni, azt szoktam mondani: köszönjük, jól vagyunk - mondja Sándor, aki 25 éve áll szülőfaluja élén. - Nálunk még él a kaláka hagyománya, segítenek egymásnak az emberek, sok a közösségi programunk, nem versenyzünk egymással. Aki ebbe a közösségbe beleszületett, annak ez természetes.

Címkék#falu#Szatta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!