Hétvége

2017.01.13. 19:35

A régész, mint a bogarász

Mi köze van egy bogarásznak a kora Árpád-kori karikaékszerekhez? Horváth Ciprián munkáját Vig Károly, a kötet szerkesztője méltatta az Iseumban.

Ölbei Lívia

A filozófusok, miközben felkaptattak római halmaikra, egész világelméleteket gondoltak ki. Menjen csak fel ma egy lépcsőn, és próbáljon meg azon elmélkedni: hogyan keletkeztek a csillagok? , dohog Moritz Rinke Vineta Köztársaság című darabjának egyik szereplője. A műből Réthly Attila rendez előadást a Weöres Sándor Színházban, már megkezdődött a próbaidőszak, vagyis hamarosan kiderül, létrehozható-e a tökéletes társadalmi berendezkedés. Addig is: próbáljuk ki a szombathelyi Iseum (vagy akár a képtár) lépcsőit, hogy megtapasztaljuk, igenis vannak ma olyan lépcsők, amelyek a csillagok keletkezésének kutatására indítanak (még akkor is, ha nem vagyunk képesek filozófiai magasságokba emelkedni). Igaz, a magas és tekintélyes iseumi lépcsők pont ezeket a régi lépcsőépítő időket idézik. Főleg ezen a téli estén, amikor Horváth Ciprián könyvbemutatójára - Kora Árpád-kori temető Szombathely-Kisfaludy Sándor utca területén; S-végű karikaékszerek a kora Árpád-kori Nyugat-Dunántúlon címmel - invitálják a közönséget.

Horváth Ciprián a Kisfaludy utcában több menetben föltárt kora Árpád-kori temetőről beszél, erről szól frissen megjelent könyve is

Jól kezdődik az év, köszön be a házigazda szerepében Sosztarits Ottó régész, intézményvezető-helyettes, emlékeztetve arra is, hogy alig néhány hete (még a múlt évben) szintén könyvbemutatóval búcsúzott 2016-tól az Iseum. Az állandó kiállítás irdatlan terét nehéz befűteni, úgyhogy a biztonság kedvéért forró kávét és teát is lehet készíteni.

Karikaékszerek. Borítóterv: Koltai János Fotók: Németh Richárd

Prof. dr. Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgató-helyettese, entomológus (vagyis rovarokkal foglalkozó tudós) azzal a kérdéssel indít, hogy bogarász lévén hogyan kerülök én ide . Egyrészt nyilván úgy, hogy ő a múzeum igazgatóhelyettese, másrészt úgy, hogy Horváth Ciprián könyvének szerkesztője-gondozója volt. Harmadrészt pedig - már a kész kötetet átlapozva - örömmel fedezte fel, hogy a szombathelyi Kisfaludy Sándor utca területén föltárt kora Árpád-kori temető leleteit - különös tekintettel az S-végű karikaékszerekre - feldolgozó Horváth Ciprián tevékenysége kicsit hasonlít azokhoz az apró, bolondos dolgokhoz , amelyekkel ő bogarászként foglalkozik. A gondolkodásmódban is van hasonlóság: van egyszer a jelenség, és vannak a pontosan leírt, megragadott jelenség nyomán megfogalmazható következtetések, a felvetődő izgalmas kérdések, amelyekre írásos források híján csakis tárgyi emlékek adhatnak választ. Hogy például honnan jön az obuluskultusz? Hiszen a temetőben nagy számban találtak kis érméket - bizonyos halottkultuszok elengedhetetlen kellékeit. (Kellett a pénz, viteldíjul a túlvilági révésznek.) Vagy: Miért pont itt alakították ki ezt a temetőt? Miféle közösség temetkezett ide?

Prof. dr. Vig Károly szerkesztő

Az év első múzeumi kötetének szerzője, Horváth Ciprián a művet bemutatva kitért az előzményekre is: a hajdani Szentmárton település területén található kora Árpád-kori temető első sírjai 1965-ben kerültek elő, azóta többen végeztek itt ásatásokat; a temető egy része ma is az aszfalt alatt nyugszik, talán a válaszokkal együtt. A műhely-konferenciává bővülő iseumi könyvbemutatón Kiss Gábor Etnikumok a korai Vas vármegyében, Pap Ildikó Katalin Vas megyei települések a soros temetők használatának idején címmel tartott előadást, kitérve a korszak kulturális sokszínűségére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!