Hétvége

2016.12.16. 19:10

A rumi kastély alagútjai és a serleg titkai

A Savariából a Balaton felé vezető római út, híd és őrállomás nyomait Rum területén találták meg. A Rába-átkelő stratégiai jelentősége a középkorban is megmaradt. Ezért épült a kastély.

Feiszt György

Az átkelő védelmére Rumy Doroszló, Zsigmond király pohárnokmestere épített erődített kastélyt és Szent László tiszteletére szentelt templomot. A kastély barokk átalakítását a Bezerédj család végeztette. A faluban élő legenda szerint az épülettől titkos alagutak vezetnek egyesek szerint a templomhoz, mások szerint a zsennyei kastélyhoz.

A jobb oldali a tornyot a 20. század elején építették hozzá a rumi kastélyhoz Fotó: Szendi Péter

Az alagutakról majd minden vasi faluban léteznek romantikus mesék, de a régészek szerint ezek a barokk kastély-építések idején ásott vízelvezető árkok földmunkáinak emlékképei. A legendát Rumban is a népnyelv alakítja. A kastélyban 1865-ig a Rumy család őrzött egy ötvöstárgyat, amely a közelmúltban egy New York-i árverésen bukkant fel, majd magyar pénzben csaknem 200 millió forintért került új tulajdonosához. A több évtizeden át ismeretlen helyen lappangó, félméteres, mitológiai és bibliai jeleneteket ábrázoló, 15. századi ezüstserleg esküvői ajándéknak készült.

A rumi kastély a 19. század végén a Kornis család tulajdonába került. Gyakori vendég volt itt Fejérváry Géza, a királyi testőrség parancsnoka, a későbbi darabont kormány miniszterelnöke, aki Irma leányát, Kornis Károly feleségét látogatta. A kastély kör alaprajzú, kétemeletes tornya, a kocsialáhajtó és a kőbábos, mellvédes terasz már a Széchenyiek által 1905-ben végzett romantikus átépítés eredménye.

A ma oktatási intézményként működő kastélyhoz egzotikus cserjékkel és fákkal telepített angolpark és háromhektáros kertészet is tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!