Hétvége

2016.09.30. 19:15

A tömördi Rákóczi-ing és más ereklyék

Sorozatunkban ezúttal Tömördre érkeztünk, hogy meghallgassuk, miről mesél a kastély.

Feiszt György

Tömörd falut 1770-ben  55 ezer forintért örökre és visszavonhatatlanul Chernel Jób, a Dunántúli Református Egyházkerület gondnoka vásárolta meg. Fia, Dénes a házasságkötésekor katolizált, és ennek köszönhette, hogy a Martinovics-féle összeesküvésben való részvételéért enyhébb ítéletként csupán rendőri felügyelet alá helyezték. Közbenjárására került a falu török pusztítás után újjáépített templomának oltárára a vértanúhalált halt Szent Félix ereklyéje, amelyet Herzan bíboros szombathelyi püspök hozott Rómából. Fia, Chernel György, az utolsó nemesi felkelés hadseregének lovas hadnagya, Tömörd földesura az ősi kastély egy része megtartásával új rezidenciát építtetett.

A tömördi kastély  a Chernel családról mesél Fotó: SzendiPéter

A homlokzatra felkerült a család címere. Az ágaskodó, szájában szablyát tartó ló Márton ősatya hősiességére emlékeztet, aki nemességét még IV. Béla királytól kapta. A ménfői csata után Napóleon seregei megsarcolták a Dunántúl nyugati megyéit. A főhomlokzat attika falának kronogramja az ellenségtől való megszabadulás emlékére készült. A GaLLIs reDDIta PaCe ab Istro et Arabone reCeDentlbVs ( Mikor a franciák Pozsonyból és Győrből kivonultak a béke helyreállíttatott ) szöveg kiemelt betűi egykor aranyozva voltak, értéküket összeadva tudjuk a kastély építési idejét. Az 1809-ben épült U alakban hátrafutó hátsó épületszárnyait az 1930-as években lebontották. A klasszicista kastély főlépcsője az emeleti folyosóról nyíló nagyszalon bejáratához vezetett, amelyet figurális díszítésű cserépkályhák fűtöttek, falain a mészréteg alatt historizáló falfestést találtak.

A Chernel család műkincs-gyűjteményében a századfordulón egy drágakövekkel kirakott ezüst serleget őriztek, amelyet egyik ősük II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelemtől hadi érdemeiért kapott. A Chernelek ereklyeként őrizték a fejedelem egyik ingét is.

A család hírnevét a 20. században elsősorban Chernel István neves ornitológus öregbítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!