Hétvége

2016.11.18. 14:53

A vasi falu, ahol a fiatalokban látják a jövőt

A 84-es főúton a határ felé haladva Sárvár után fonott kosarak, fazekas termékek hosszú sora tűnik fel az út mellett. A rábapatyi butiksorra érkeztünk. Valószínűleg a helyi kosárfonó hagyomány teszi, hogy az országon átrobogó utazók szívesen állnak meg éppen itt, hogy ügyes-bajos dolgaikat elintézzék.

Tersztyánszky Krisztina

Pedig valójában - tudjuk meg Dugovics Balázs polgármestertől - a valamikor virágzó hagyomány ma már csak árnyéka önmagának. A rendszerváltás körüli bonyodalmak elsodorták a kosárfonó szövetkezetet, és mára már egyre kevesebben tartják érdemesnek a régi mesterség űzését. A butiksoron kapható fonottáru egy része is már olcsóbban hozzáférhető, külföldön készült termék. Persze azért akad még a faluban, aki kosárfonásból él a meglévő, bejáratott ügyfélkörére támaszkodva. Keresettebbek az egyedi termékek, fotelek, italos ballonokra készült fonások.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Az önkormányzat mindent megtesz, hogy segítsen a hagyomány továbbélésében. Bemutatókat szerveznek az óvodában, baráti kört hoztak létre, és ezt a célt szolgálja a nyaranta megrendezett nagy sikerű Vesszős fesztivál is.

A nagymértékű átmenő forgalommal Rábapaty úgy látszik, könnyebben megbirkózik, mint néhány, a 86-os út mentén fekvő település. Az érintett Patyi utca mindkét oldalán már régóta kerékpárút áll a biciklisek rendelkezésére, amit a közeljövőben egészen a rábasömjéni elágazóig továbbépítenek. Az út mellett fekvő iskola előtt sárga villogó figyelmezteti az autósokat a lassításra, a gyerekcsoportokat egy önkormányzati vagy iskolai dolgozó kíséri át reggel és délután is az úttesten.

Az Arany János Általános Iskola nyolc osztályába mintegy 160 gyermek jár, Jákfa és Zsédeny mellett még Hegyfaluról és Sárvárról is. A polgármester jogos elégedettséggel nyugtázza: a részben a Felsőbüki-Nagy-kastélyban működő gyermekintézményt jó állapotban adták át a KLIK-nek, tető- és nyílászárócsere előzte meg a váltást. Az önkormányzat azóta sem vonult ki az iskola mögül: lenyírják a füvet, támogatják a diáksportot, az erdei iskolát, a nyári táborokat. Szerencsére sok gyermek születik a faluban, két népes csoporttal - és egy kihelyezett csoporttal Jákfán - működik a negyven évvel ezelőtt létesített óvoda. Sőt, már bölcsődére is jelezték igényüket a szülők. Ha nyer a falu az erre beadott pályázaton, már indulhat is a kivitelezés az óvodaépület tőszomszédságában. Az új gyermekintézmény még jobb feltételeket biztosít majd a fiataloknak, akik már így is szívesen telepednek le Rábapatyon. A faluban egy ház sem marad üresen sokáig, a Bogyoszlói utca közművesített telkein pedig gombamódra nőnek ki a földből a lakóparkba illő, tágas családi házak.

Rábapatyon sétálva feltűnik a sok, szépen gondozott zöldterület. A két belső falurész, Alsópaty és Felsőpaty 1974-ig külön településként funkcionált, így mindkét helyen kialakult egyfajta faluközpont. Alsópatyon a hivatal és az óvoda épülete veszi közre az egyhektáros Liget teret, amely egyebek között a Vesszős fesztiválnak is helyet ad. A gondozott parkban található a sok közül a legnagyobb játszótér, a közelében pedig egy igényesen kialakított pavilon, ahol nemcsak a gyermekükre várakozó anyukák, hanem az átutazó kerékpáros turisták is szívesen megpihennek. Alsópaty a katolikus templomnak, a kultúrháznak, a falumúzeumnak és az orvosi rendelőnek ad helyet, ugyancsak egy tágas zöld parkot ölelve közre.

A rábapatyi kultúrházban vannak a dalkör próbái, a nyugdíjas klub, itt rendezik a kolbásztöltő versenyt, a bálokat, a közösségi programokat. Az itt elhelyezett könyvtárat sok helyi fiatal látogatja. Az intézmény a hatvanas évek szocreál kultúrpalotáitól eltérően már 1928-ban megépült, Klebelsberg Kunó közoktatásügyi minisztersége idején, a bejárattal szemben a háborús hősök emléktáblája látható. Az épület jellegzetes homlokzatát a rábapatyiak az előtte levő buszváró tetőszerkezetén is próbálták visszaadni.

A  katolikus templomon  kívül egy evangélikus imaházzal is  büszkélkedhet a falu.  A lakosság húsz százaléka protestáns hitet vall.  Mindkét  egyházi épületet szépen felújították az utóbbi  években, és  a faluvezetés mindkét felekezetet egyenlő  mértékben támogatja.

Sárvár közelségén és a mintegy 150 kisebb-nagyobb helyi vállalkozáson kívül Rábapaty a helyi foglalkoztatást további lehetőségekkel is erősíteni szeretné. Ez nem könnyű, mindenesetre egy területet már kijelöltek ipari létesítmények számára. A 86-os út építése után felhagyott kavicsbányák helyére hosszabb távon jóléti tavat álmodnak.

A falu szélén impozáns sportkomplexum terül el, öltözőkkel, lelátókkal. Az idén készült el a közvilágítással is ellátott, minden igényt kielégítő focipálya. Meg is érdemlik a jó körülményeket a rábapatyi aranylábúak: az MB 1-es besorolású csapat városokat is maga mögé utasítva, remekül veszi az akadályokat a bajnokságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!