Hétvége

2016.08.26. 19:35

Amikor a ruha teszi az embert

Károly Katalin a múltban él, legalábbis a külsőségek tekintetében. A honfoglalás női viseletét varrta meg magának. Emellett gyermekét neveli, és néha ásatásokon vesz részt. Utóbbiból jött elkötelezettsége is.

Turbók Attila

A kámi Kossuth utca egyik házába becsengetve egy honfoglalás kori hölgy fogad bennünket. Károly Katalin azonban nem önmaga reinkarnációja - bár néha elgondolkodik ezen is, - hanem szabad idejében elkészítette a honfoglalás kori női ruházat modern változatát. Ebben fogad bennünket portáján, ahova belépve szembetűnő a történelmi kor jelenléte.

Károly Katalin nem csak elméletben őrzi, ápolja a hagyományokat, sok esetben bőrbe önti álmait

A falakon Kassai Lajos és hazai ásatások fényképei. - Utóbbiak nem véletlenül vannak kitéve: 2004-ig az ország számos ásatási helyszínén megfordultam - mesélte mai elkötelezettségének gyökereit a Katalin. A múlt kutatása közben jött meg az ihlet, és azóta a honfoglalás viseleteinek kutatása tölti ki szinte a teljes szabadidejét.

Az asztalon sorakozó, a korral foglalkozó könyvek és rajzok fogadják a belépőt.

- Sok saját rajzom is van már, melyeken igyekszem másolni, vagy nem egyszer kitalálni eleink viseleteinek mintázatát, melyeket aztán majd egy ruhában próbálok megvalósítani - mondta Károly Katalin. Hobbijának eredményeit ismerős íjászok és hagyományőrzők viselik tovább. A ruházat mellett bőr kiegészítők készítésébe is belevágott. - Utóbbiakról annyit elmondhatok, készítettem már tarsolyt egy neves színésznek és egy énekesnek is - avatott be kicsit a kulisszatitkokba Katalin.

A viselet készítése és kutatása azonban egyelőre szabadidejét emészti fel. - A továbbiakban ezt szeretném mélyrehatóbban olvasni, többet foglalkozni eleink ruházatával, ám mellettem van a kisfiam, aki ennél jobban igényli a törődést - mondta. Lakásának szinte minden szeglete hagyománytiszteletről árulkodik, néhol magyar süveg, más helyen egy-egy tarsoly fogadja a látogatót. Károly Katalin birodalmában a vendég időutazásra indulhat, amelyet a vendéglátó meséi kísérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!