Hétvége

2015.09.25. 13:52

Amikor Lear király verset ír

Cserményi Zsombor 21 éves, a szombathelyi NyME-BDPK-n ének-zene és angol szakos tanárnak tanul, de rögtön hozzáteszi, hogy az irodalom mindig fontos volt az életében.

Versmondóként többszörös győztese az ajkai Nagy László Vers- és Prózamondó Találkozónak, a középiskolások országos Szép Magyar Beszéd versenyén Kazinczy-érmet szerzett, 2013-ban az Országos Diákszínjátszó Találkozón a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el és különdíjat kapott Lear király megformálásáért Komáromi Sándor Shakespeare-adaptációjában. (Komáromi Sándor az egyik legjobb alternatív társulat, a Teleszterion alapítója, vezetője: érdemes odafigyelni arra, amit csinál.)

Cserményi Zsombor mostanában komolyra fordítja a szót.

Cserményi Zsombor tehát verset, szépen beszél, játszik, mindehhez verseket már 17 éves kora óta „írogat". Egy ideje azonban komolyabban veszi a dolgot: „Pilinszky, Nagy László, József Attila és Weöres Sándor hatására sok és mély tartalommal próbálok megtölteni minél kevesebb szót." Az igazat akarja, nem csak a valódit: „Nehéz." Alapítótagja a SEK Irodalmi Műhelynek, arra bátorítja a fiatal szerzőket, hogy csatlakozzanak. Zsombor több verse megjelent már antológiákban, különböző fórumokon. Mi most a Buszonettet választottuk.

Cserményi Zsombor

Buszonett

Néha várok az állomáson éjjel.

Mázsás, nagy csomagom zihál a földön;

les, míg én cigarettafüstöm öntöm

pocsolyákba a szőke lámpafénnyel.

 

Zörög pár pici csepp, a némaság áll

a köddel behabart koromsötétben.

S hallom már moraját – a busz jön éppen.

Tudják: én vagyok az, ki néha átszáll.

 

Kérek egy helyijáratot. „Ja? Rendben!

Háromötven a jegy” – motyogja csendben

a sofőr, s a pedálra lép azonnal.

 

Csak magam vagyok. Elgyötörve nézem,

hogy ömlik be a sárga fény. Egészen

hazáig melegít a lámpasorfal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!