• cikk kép
  A messze földön híres fazekasmester hátrahagyta az utókornak munkássága gyümölcsét

  Magyarszombatfán van egy szoba, ahová egy élet munkásságát gyűjtötték össze. Czúgh János fazekasmesternek a hitvallása is a falak között van: mindig előre nézni és valami újat alkotni. Lánya, Czúgh Mária ennek nyomán rendezte be az emlékszobát.

 • cikk kép
  Alkoholizmus: van kiút a pokol legsötétebb bugyraiból?

  Azt mondja magáról, hogy alkoholista, pedig már hat éve és két hónapja nem ivott egy korty szeszes italt sem. Tudja, érzi, a hajlam nagyon mélyen benne van, nem engedheti meg, hogy a felszínre törjön. Nándor, csakúgy, mint sorstársai, megjárta a poklok poklát, miközben sebeket ejtett szerettein. Segítséggel sikerült visszakapaszkodnia a józanok világába. Az 57 éves férfi közben tönkretette a családját, majd újra felépítette kapcsolatait.

 • cikk kép
  Két összeillő hang az Iseumban

  „Két szerelmespár, mindig együtt jár...” Régen kuncogva így csúfolták a kisgyerekek a szerelmeseket. Pedig két szerelmespár – az kétszer két ember. Pont úgy, mint most az Iseumi Szabadtéri Játékokon. Van előbb Alfredo és Violetta; aztán jön Rómeó és Júlia. (Sőt: Rómeók és Júliák.)

 • cikk kép
  Jezsek Lajos: balkezes gitáros jobb kézzel

  Jezsek Lajos egykor a gimi padjait koptatta, ma pedig már zenekarával vendégként érkezik haza Svédországból. A gitárosnak ránk is volt pár perce.

 • cikk kép
  Staféta Érsek Istvánnal

  Sikeres játékosai közül mikor lép pályára valamelyik az első csapatban? – kérdezte Kovács Kálmán Érsek Istvántól, a Körmendi Kosárlabda Klub utánpótlásának vezetőjétől.

 • cikk kép
  Pánikra nincs ok, de figyelni érdemes - állítja Bálint gazda

  Balatonfüred - Lassan nem múlik el hét, hogy ne jelenne meg hír az internetes oldalakon valami különösen veszélyes növényről, vagy épp ellenkezőleg, valami olyanról, ami rendkívüli csodákra képes. A világban vannak figyelemreméltó dolgok, de a természet alapvetően olyan, mint volt, állítja a kérdésre reagálva a növények egyik népszerű szakértője.

 • cikk kép
  Egér Ágota meséi: A dinnyelak

  Dinnyeszezon van. Biztosan te is szereted a zöld héjú, lédús finomságot. Ágota még sosem evett görögdinnyét, de most fog. Hogyan jut hozzá?

 • cikk kép
  Missziós buzgósággal

  Egy pap számára csodálatos dolog, ha együtt lakhat az Úr Jézussal. Nekem megadatott ez a kegy, van egy magánkápolnám, ahol nyugodt körülmények között tudom a breviáriumot mondani és a Szentírást tanulmányozni.

 • cikk kép

  Egy lobogó lány

  Kristóf Ágota/Agota Kristof a széles kőszegi utca végén vár ránk

  Július 27-én lesz három éve, hogy a világhírű svájci frankofón író, Agota Kristof meghalt.

 • cikk kép
  Helyszínelők a palotában

  Teleki László gróf 1861. május 8-án hajnali fél 2-kor palotájában pisztolyával szíven lőtte magát. Ez az öngyilkosság volt a magyar kriminalisztika történetében az első nyomozati ügy, ahol fényképpel dokumentálták a helyszínt.

 • cikk kép
  A Balatont választotta az osztrák oktató

  Tihany - Andreas Novotny mezítláb jön elénk a füvön. Azonnal megállapodunk a tegeződésben, úgy látom, ez a természetes itt, a vízimádók között. Magas, sportos alkat, bőre napbarnított, kedves, németes eredetre utaló akcentussal beszél.

 • cikk kép
  Szombathelyiek Kassán jártak Márainál

  Világhírű írónk, Márai Sándor, a minden időben és helyen polgár szülővárosában, Kassán jártunk, szombathelyiekkel. A könyveiből ismert premontrei gimnázium, a Mészáros utcai ház megelevenedett és találkoztunk a Márai által kedvelt egyik család tagjával is.