Hétvége

2016.03.18. 19:18

Átrendeződő viszonyok ideje Rumban

Új időszámítás kezdődött 2013-mal, a közigazgatás átszervezése után a mintegy 1200 fős lakosságú Rába-parti Rum községben. A településekre kényszerített változások tekintetében csorbát szenvedett a község szuverenitása, így például a térségi szerepet betöltő, szépen megújult iskola a szombathelyi Klikhez került. Ráadásul ezzel párhuzamosan a legnagyobb ipari üzem is kivonult a faluból.

Tersztyánszky Krisztina

Beni Ferenc polgármester úgy fogalmaz: azóta a község az átrendeződő viszonyok időszakát éli, és lehetőségeit maximálisan kihasználva próbálja a maga javára fordítani az esetleges hátrányokat is. A település hatékony működtetése érdekében már számos módosítást hajtott végre a megújult testület, hol kényszerből, hol az észszerűség és a hatékonyság okán.

A Rába, a maga kacskaringós mellékágaival, kiterjedt árterületével mindig is természetes határt jelentett a megye térképén. Annak idején a vasút is csak eddig döcögött el Szombathelyről, valószínűleg az ingoványos rész áthidalása nem érte volna meg a ráfordított költséget.

Fotó: Németh Richárd

Tehát az innenső parton fekvő Rum község három kistérség, jelenleg három járás határán fekszik. Ebből adódóan az ellátás szempontjából is a szélsőségesség a jellemző. Egy esetleges katasztrófa esetén az elsődleges riasztás Sárvárra érkezik. Az elmúlt évben a Szombathely környéki orvosi ügyelet anomáliái kapcsán megfogalmazódott, mint lehetőség, hogy a település Vasvárhoz kapcsolódna az ügyeleti rendszer tekintetében. Amikor a közös önkormányzati hivatalok létrejöttek, a Rum-Zsennye-Rábatöttös aranyháromszög lehetőségei korlátozottak voltak a földrajzi elhelyezkedés okán, hisz sem a Kám-Püspökmolnári, sem a meggyeskovácsi irány nem lehetett alternatíva egy új szerveződéshez. A régi körjegyzőségi struktúrában működő három település létszáma nem érte el a kétezer főt, ezért a Vasszécseny-Tanakajd-Csempeszkopács körjegyzőséggel kellett kényszerházasságot kötni. Bár a közös hivatal rumi kirendeltsége elvileg autonóm módon működik, gyakorlatilag azonban az egészséges egyensúly és a helyi sajátosságok tekintetében meg kell, illetve meg kellett küzdeni a rumi érdekek érvényesítéséért.

A „klikesedés” kapcsán a település büszkesége, a pályázati pénzekből és nem kevés önerőből éveken át tökéletesített, fejlesztett és szépített, térségi szerepet betöltő iskola kikerült az önkormányzat hatóköréből.

- Sok munka volt az iskola felfejlesztésében, és büszkék is lehetünk rá, hogy közel húsz településről járnak hozzánk a gyerekek - magyarázza az elöljáró. - Üröm az örömben, hogy az itt tanuló majd kétszáz gyermek fele nem helyi lakos, étkeztetésükről, szállításukról mégis nekünk kell gondoskodnunk. Sajátságos helyzet, hogy a település közigazgatási területén belül helyezkedik el a korábban megyei fenntartású Rum Kastélyi Iskola, amely jelenleg az iskolához hasonlóan szintén a Klik fenntartása alá tartozik, ellenben az ebben az intézményben tanuló gyermekek étkeztetését is a községnek kell biztosítani. A speciális igényű gyermekek mindennapi étkezése aránytalanul nagy terhet ró az alig több mint ezerfős település önkormányzatára - hangsúlyozta a polgármester.

Az óvoda is „nemzetközi”, hisz sok gyermek érkezik a beiskolázási körzeten kívülről, amely az itt folyó munka elismerése. Az óvodai oktatás tekintetében egyedülállóan jó a közreműködés Meggyeskovácsi önkormányzatával.

Átmeneti időszakát éli a Rába-parti üdülőtelep is. Az egykori tulajdonosok kiöregednek, és nem mindig sikerül az egykor akár egy élet alatt kicsinosított házikónak új és odaadó gazdát találni. Ezzel párhuzamosan egyre többen választják állandó lakóhelyüknek ezt a területet. A legutóbbi választások idején már több mint ötven állandó lakója volt ennek a nyaralóterületnek. A vadvízi evezés szerelmesei gyakori vendégei a településnek, annak ellenére, hogy kimondottan nem rendelkezik erre a célra specializálódott infrastruktúrával. A falu népszerű étterme melletti panzió vendégéjszakáiban hangsúlyosabban jelenik meg a nem turisztikai céllal érkezők száma. Számos rendezvény, kiállítás otthona a szintén sokak által felkeresett, megyei értéknek is beválasztott vasúti emlékhely és indóház.

A településen korábban megvalósult szennyvízberuházás még a mai napig kísérti a községet, mivel jelen pillanatban is több mint 40 millió forint tartozása áll fent a hitelt nyújtó pénzintézettel szemben. Ennek oka, hogy a hitelszerződést korábban nem az önkormányzat kötötte, hanem az általa létrehozott víziközmű társulás, és így nem tudta ezt az adósságot konszolidálni az állam. Az új testület feladatai közé tartozik ennek a súlyos problémának a kezelése.

Szokatlan módon, a település háziorvosa felmondta praxisát, így Rum, Zsennye, Rábatöttös településeknek ez év július 31-éig kell az itt élők számára átmeneti, majd végleges megoldást találnia a zavartalan orvosi ellátásra. A helyzet hatékony megoldásának érdekében nagy segítséget kap a falu a közös hivatal egyik társtelepülésétől.

Egy kellemes problémával is meg kell küzdeni a településen, ugyanis a tavalyi és az idei évi értékesítések eredményeként elfogytak az önkormányzati telkek. A testület gyorsan igazodott a felmerülő igényekhez, és a meglévő telkek eladásból származó bevételekből több mint két hektár területet vásárolt. Elkezdte az új lakóterület kialakítását, hogy a jövőben is lehetőséget biztosítson a települést otthonuknak választó kitelepülők, szétköltözők számára.

A község művelődési házának tetőtér-beépítési munkái befejeződtek, és négy utcában kapott új felületet az útszerkezet. A település gazdagodott egy nagy értékű fűnyíró traktorral, amely a labdarúgó-egyesület kezelésében van, egy 4x4-es meghajtású terepjáróval, amely a tűzoltó egyesület szolgálatában áll, illetve egy kisbusszal, amelyet a Szemünk Fénye Szülői Egyesület hathatós közreműködésével vehetett birtokba a község. Az idei évben már megkezdődtek a munkálatok a tűzoltószertárban, a fűtésrendszer kialakításával, mert a település célul tűzte ki, hogy magasabb szintre emeli a tűzoltási tevékenységet azáltal, hogy télen is azonnali beavatkozásra kész állapotban tudja tartani a tűzoltóautóját.

A rendelkezésre álló TOP-keretekből kívánja felújítani az egészségházát a falu, a körforgalomtól a Rábáig építene ki új kerékpárutat, illetve a település csapadékvíz-elvezetési problémáját is szeretné mihamarabb orvosolni.

Az egyesületi élet tekintetében kiemelendő, hogy a településen tavaly ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a Rumi Kórusegyesület, amelynek munkáját idén januárban megyei szinten is elismerték, kitüntetve a harminc éve töretlenül a település szolgálatában álló karnagyot, Móricz Ivánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!