Az első vasi babától a hizlalt jégpályáig

2017. január 08., 09:00 szerző: Turbók Attila fotós: Szendi Péter
komment
Körkép - Szilveszter a Fő téren, új baba a kórházban és felújított múzeumkert. Ezek voltak Szombathely első újévi napjai. Sárváron pedig hízik a jég.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Bulizott egész Vas megye 2016 utolsó éjjelén. A vasi rendőröknek is örömteli volt az óév utolsó napja: hagyományokhoz híven a sárvári és a körmendi rendőrök a Magyar Autóklubtól kaptak ajándékot. Estére pedig felpörgött a hangulat: bulizó tömeg lepte el a szombathelyi Fő teret. A koncerteken túl a közös visszaszámlálás, az együtt átélt évváltás élménye is kicsalogatta az ünneplőket. Volt azonban, aki a meleget választotta: Sárváron a fürdőn csaptak nagy partit a szilveszterezők.

Peresznyák Éva, Szabó László, Németh Gábor és Dabasi Mónika a szombathelyi Fő téren koccintottak éjfélkor, a Himnusz után Fotó: Szendi Péter

Jánosházán 16 év után ismét volt újévköszöntő tűzijáték.

Mikor Annát meglátogattuk, békésen szundikált a kiságyában Fotó: Cseh Gábor

Vas megye első babáját pedig Annának hívják. Az újszülött január elsején, 13 óra 25 perckor született meg, igazi újévi meglepetésként. Varga Anna a Markusovszky kórházban látta meg a napvilágot, a baba és a mama, Vargáné Pintér Kitti is jól vannak.

Szent Márton évében megújult a Savaria Múzeum homlokzata és parkja is. Az egykor Deák-liget névre hallgató területet az építéskori állapotokra állították vissza. Hétfőn adták át hivatalosan is a rekonstruált intézményt és a megszépített parkot, az átadó előtt azonban tettünk egy kis történeti kitekintést.

A kibővített múzeumépület egy korabeli képeslapon Fotó: Szombathelyi Önkormányzat

Az egykori Deák-liget a Gyöngyös patak két ága által határolt zöldterület a belváros szívében. Sokáig parkként használták, aztán oda tervezték a múzeum épületét. Többéves vita előzte meg a kivitelezést, de végül 1908-ban elkészült a projekt, hogy „eltakarja” a Szent Márton utca épületeit, telkeit, majd 1910-ben bővítették a múzeumot. Az épületet és a parkot is megtépázták a világháborús események, Szombathely bombázása sem kerülte el a környéket. Aztán rekonstruálták, de már jóval visszafogottabban.

A héten itt volt a jégkorszak. Hétfő óta többször benépesült a sárvári Csónakázótó jege, üzemel a jégpálya, lehet rajta korizni, fakutyázni. A termálfürdőhöz közeli Csónakázótó jegén ottjártunkkor bátran kísérletezhetett volna bárki, aki még soha életében nem csatolt korcsolyát a lábára. Kevesen látták volna ugyanis.

Samu Tamás összeköti a kellemest a hasznossal: korcsolyázik és havat tol Fotó: Szendi Péter

Egyórányi szünetet csíptünk el a jégen - roppantul népszerű a befagyott tó: szabad a siklás, a csúszkálás, és nem szégyen a fenékre esés. Ebéd utánra már bejelentkezett a következő iskoláscsoport, az érkezésünk előtt távozott az előző. Hétvégén, ha marad a zimankó, több száz, akár ezer látogatót várnak. Információink szerint továbbra is hízni fog a jég, és a majdnem kéthektárnyi területen garantáltan lesz szabad hely. Délelőtt tíztől délután ötig várják a vendégeket Sárváron.

Turbók Attila

2017. január 08., 09:00 szerző: Turbók Attila fotós: Szendi Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...