Hétvége

2016.10.21. 18:45

Az óvodának és iskolának is helyet ad a Schilson-kastély

A faluban van alsó tagozatos iskola, óvoda, üzlet, posta, könyvtár, faluház. Ilyen feltételek mellett meglepő, hogy a 2007-ben kialakított tíz építési telek közül még csak kettőt sikerült eladni. A közös önkormányzati hivatalhoz tartozó Söptével, Salköveskúttal ellentétben Vassurányt még nem érte el a kiköltözési hullám, a 820 lelkes falu létszáma lassan fogyogat.

Tersztyánszky Krisztina

Nagy Attila polgármester elmondja: van néhány kisebb-nagyobb vállalkozás a faluban, az iparűzési adóból lehet fejlődni. Szerencsére a legnagyobb középület , az U alakú, kétszintes Schilson- kastély állagmegóvása nem az önkormányzatot terheli. Az 1723-ban épült impozáns épület kiemelt műemlék, nemrég - Vas megyében harmadmagával - felkerült a felújítandó kastélyok országos listájára. Már a 2012. évi tetőcserét is a vagyonkezelő finanszírozta, és a faluvezetés bízik benne, hogy a kiemelt figyelem kiemelt pénzráfordítással is jár majd. Rákérdezek: eszük ágában sincs megválni a jó öreg kastélytól. Még ha akadna is rá vevő, nem szívesen látnának a falu közepén egy idegent. Jó így, ahogy van, még akkor is, ha az óvodát cserépkályhával kell fűteni.

- A kastély szárnyaiban működik a könyvtár, az orvosi rendelő, a tálalókonyha, itt van az óvoda és az alsó tagozatos iskola is - vezet körbe a faluvezető. - Van egy tágas tornatermünk, ami a nagyobb rendezvényeknek is helyet ad. Sajnos a felső tagozat pár éve elkerült a faluból, ezért az egyik emeleti szárny most üresen áll. Ha felújítják az épületet, ennek a négy osztályteremnek is funkciót kell találni. Felmerült például egy erdei iskola létesítésének az ötlete.

Irigylésre méltó szabadidős terület a kéthektáros kastélypark, patakkal, tóval, játszótérrel, sportpályákkal, na meg évszázados fákkal. Itt van a helyi sportegyesület öltözője is, amit nemrég pályázati pénzből kívül-belül felújítottak.

A korábbi iskolaépületben ma a hivatal működik meg a posta, erre az épületre is ráférne már a felújítás. A faluházzal szemben magasodik a Nagyboldogasszony templom, ami egy egyházközségi pályázatnak köszönhetően viszont kitűnő állapotban van. Az Isten házának története nem szokványos: 1949-ben készült el, közadakozásból, a hívek emberfeletti áldozatával. A modern kori templom-építőknek még arra is gondjuk volt, hogy a sekrestye falába beillesszenek egy jókora római sírkőtöredéket. Miközben a templom ilyen fiatal, tőszomszédságában két érdekes régiség is fennmaradt: a kastéllyal egyidős, barokk Nepomuki Szent János-kápolna, és egy 1711-ben állított pestisoszlop.

Az óvodának és iskolának helyet adó Schilson-kastély, amelyet Sigray József aranysarkantyús vitéz 1723 és 1727 között építtetett barokk stílusban

Az utóbbi években mindig jutott kisebb-nagyobb összeg a falu szebbé, kényelmesebbé tételére. Felújították az összes belterületi utat, újrarakták, kipótolták a járdák kockaköveit. Az Áfész bolt és a templom előtt térköves parkolót alakítottak ki. A közeljövő tervei közt szerepel a faluház felújítása, illetve egy új közösségi tér kialakítása. Erre a célra a csak pusztaként emlegetett üres területet szemelték ki, ahol a feltöltött talaj miatt építkezni amúgy sem lehet. Ha sikerrel jár a pályázat, játszótér, tornaszerek, fedett sütögető helyszín létesül itt, talán már jövőre.

Nagy Attila polgármester a Kisiday család köszönetét kifejező ajándékkal

A közösségi életről több egyesület is gondoskodik. A Vassurányért egyesület dalkört és bábegyüttest is működtet, az általuk szervezett kistérségi dalostalálkozó az idén már a tizedik, jubileumi alkalomhoz érkezett. A gyermekprogramokról a Gyermekeink Öröméért Egyesület gondoskodik, a mozgásos rendezvényeket a Sportegyesület, az egészségvédelmet a Vöröskereszt helyi szervezete tartja kézben.

A templom, amit 1949-ben a hívek emeltek

Végül meg kell említeni, hogy Vassuránynak is megvan a maga amerikai kapcsolata . A rendszerváltás idején került napvilágra, hogy a háborúban a falu mellett, a lajostelepi uradalmi majorban lőttek agyon négy magyar katonát. Holttestüket idővel elhelyezték a temetőben. Egyiküknek,egy tisztnek a neve is fennmaradt. A HM-en keresztül a falunak sikerült felvenni a kapcsolatot a leszármazottakkal, akik Amerikában élnek. Kisiday Józsefnek és társainak kopjafát emeltek, amit a távol élő család már több alkalommal meg is látogatott.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!