Hétvége

2014.10.24. 11:05

Prikazovics Ferenc előadóművész és magyartanár játszani hívja az általános iskolás diákokat

Úgyis minden a kimondott szóval, az „Igével” kezdődött. Prikazovics Ferenc előadóművész, magyartanár Szóforgató-sorozatában a megszólalás művészetébe készül bevezetni a gyerekeket.

Ölbei Lívia

Prikazovics Ferenc olyan 7-10, illetve 10-14 éves diákokra számít, akiknek „kedvük van játszani, játszva-verselve ismerkedni a magyar nyelv – főleg a beszéd – és az előadó-művészet alapjaival, szabályaival, hogy egyszer majd maguk is mesterré váljanak". Arról nem beszélve, hogy az érthető, választékos, hiteles, tudatos és meggyőző megszólalás képessége minden élethelyzetben a gyerekek (és a felnőttek!) javára válik, az iskolai feleléstől mondjuk a vásárlásig: magabiztosságot ad, hozzájárul a világban való eligazodáshoz. Elvégre a chaten kívül is van élet.

Prikazovics Ferenc a saját bőrén tapasztalja, hogy a vers élni segít.  Fotó: Ölbei Lívia

A Szóforgató-foglalkozások tehát a „mondjam vagy mutassam?" kettősségében a „mondjad!"-ra helyezik a hangsúlyt: a lényeg abban van, hogy nem mindegy, hogyan mondod. Prikazovics Ferenc két, egymást voltaképpen kizáró állítás, a legyintéssel fölérő „beszélni mindenki tud" és a szigorú nyelvművelő-szlogenként is működő „beszélni nehéz" között kínál föl járható utat. Azt mondja, hogy szépen, helyesen, értelmesen, jól artikulálva beszélni tényleg nem könnyű – viszont megtanulható. Igaz, segítség nélkül nem nagyon megy: „De jókedvűen, sokat nevetve, szórakoztatóan mindenképpen. Mi a tanuláshoz a játékot és a verseket hívjuk segítségül. A magyar és a világirodalom régi és új, elfeledett és ismert alkotásait. Mert, ahogy Kányádi Sándornak megjegyezte egy kisfiú: 'a vers az, amit mondani kell'."

És éppen ez: a „mondás" veszik el gyakran mostanában, akár a magyarórákon is. Prikazovics Ferencnek régi mániája, hogy a versmondás, vershallgatás ízére, szépségére rá kell ébreszteni a gyerekeket (és akár a felnőtteket is). Nem mellesleg arra is jó volna kinyitni a szemüket, hogy a vers, az irodalom nem egyszerűen, nem is elsősorban elsajátítandó tananyag: a vers mindennapi kenyér, amely szó szerint élni segít. Megélni a mindennapokat, átvészelni gondokat, feldolgozni örömöket.

És Prikazovics Ferenc nem a levegőbe beszél, amikor az érthető, tudatos és meggyőző megszólalás jelentőségét hangsúlyozza. A Ferrum Színpad (Ferrum Színházi Társulás) hajdani tagjaként, műsorvezetőként, előadóművészként, például városi ünnepségek gyakori szereplőjeként – sőt, akár a Mesebolt Bábszínház igazgatóhelyetteseként is – bőséges tapasztalata van arról, hogy mennyit nyom a latban egy-egy jól elhelyezett hangsúly, hogy mekkora hatással bír a gondosan kimért szünet; egyáltalán: hogy miképpen lehetséges egy-egy szituációban a hallgatóság figyelmét fölkelteni és megtartani. Külön öröm számára, hogy Juli lánya megérezte a hiteles, szép és tudatos megszólalás ízét-erejét; arra is volt már példa, hogy együtt léptek színpadra.

Ráadásul, ahogy arról tavasszal hírt adtunk, Prikazovics Júlia, a szombathelyi Paragvári utcai iskola akkor még 7. osztályos diákja a balatonboglári területi Kazinczy-versenyen elnyerte a rangos zsűritől a Kazinczy-jelvény arany fokozatát; ami ritka kincs. A Kazinczy-versenyen az értő, értelmező felolvasás, az „üzenet" minél pontosabb célba juttatása a legfőbb feladat, az élő beszéd gazdag eszköztárának latba vetésével. A verseny előtt apa és lánya együtt gyakorolt: „Azt játszottuk például a konyhában, hogy Juli bejön – és begyűjti a figyelmet. Praktikus tanács: amíg nem érzed, hogy mindenki rád figyel, nem érdemes se verset, se beszédet elkezdeni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!