Hétvége

2017.04.28. 16:05

Békekötés latinul és törökül - A vasvári Békeház története

Vasvár - Van egy régi ház, amely nevében is a békét őrzi. Az elnevezés mögött fontos történelmi események húzódnak. 1664-et írunk, árad a Rába, összecsapnak a Habsburg és a török birodalom seregei...

Feiszt György

A vasvári "Békeház" alapjai a középkorból valók, és az épület a hagyomány szerint eredetileg a prépost rezidenciája volt. A káptalan Szombathelyre költözése után az egyházi uradalom tiszttartói használták.

A földszintes, boltozatos ingatlant a káptalantól Tretter Győző vasvári jegyző vásárolta meg, és emiatt sokan Tretter-házként is emlegetik. Az épülethez kötődik az 1664-es Habsburg-török békekötés története. Az iskolai tankönyvek is részletesen tárgyalják az 1663-64-es Habsburg-török háborúk eseményeit, amelyeknek egyik legfontosabb ütközete 1664. augusztus 1-jén a Szentgotthárd mellett lezajlott csata volt. Az esőzések miatt megáradt Rábán átkelni akaró törökök felett a Montecuccoli vezette császári seregek döntő győzelmet arattak.

A történelem rétegei: a ház alapjai a középkorból valók Fotók: Szendi Péter

A csatában török részről közel 10 ezer fő veszett oda, a császáriak vesztesége becslések szerint 5 ezer ember lehetett. A "pogányok" felett aratott katonai sikert diplomáciai alkudozás, majd kilenc nap múltán a vasvári békekötés követte. A Bécsi Hadtörténelmi Levéltár megőrizte a békeokmányt, amely tíz cikkelyben foglalta össze az egyezséget.

A két azonos tartalmú, latin és török nyelvű dokumentumot Simon Reniger császári követ és Köprülü Ahmed nagyvezír parafálta, pecsétjükkel mindketten megerősítették, majd a szokott módon kicserélték úgy, hogy a latin a fényességes és kitűnő nagyvezírnél maradt, a török nyelvűt átadták a követ úrnak, és a császári udvarba küldték. Az eseményre, ahogy az a dokumentumban olvasható, "a török táborban, Vasvár falu mellett 1664. augusztus 10-én" került sor.

Az 1664-es Habsburg-török béke emlékét őrzi a sokat látott vasvári épület közkeletű elnevezése

A vasvári béke, akárcsak annak következményei vitatott események, de abban mindenki egyetért, hogy olyan jelentős okmány, amely nemcsak a XVII. századi hatalmi status quót, hanem az 1606-os zsitvatoroki béke eredményeit is megerősítette. Ennek egyik késői következménye, hogy általa Vasvár város is tagjává lett az Európai Békevárosok Hálózatának.

A tíz országot képviselő szervezet három esztendeje a vasvári béke megkötésének 350. évfordulóján a "Békeházban" tartotta meg éves konferenciáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!