Hétvége

2014.06.27. 14:25

Búfelejtő vendéglátó helyek

A maiak már kevesen tudják, hogy a bezárt Pannónia étterem épülete volt korábban a Sabaria szálló. Még előtte a Montenuovo hercegeké volt, akik lakóháznak használták.

Merklin Tímea

Menedékjogot biztosítottak mindenki számára, aki csak bekopogtatott, akár a bűnösök is bemenekülhettek, oltalmat találtak itt.. Így alakult fogadóvá, és vette fel a Szarvas nevet. Száz évvel ezelőtt, már ott itták a búfelejtőt az őspolgárok... A Fehér Károly 1927-es várostörténeti albumában leírt romantikus leírást Feiszt György nyugalmazott levéltáros idézi, aki még korábbra is tud menni az épület meséjében .

- A középkor végéig szőkeföldi kúriának nevezték, amiről először 1516-ban olvashatunk, vagyis a mai épület legalább ötszáz éves alapokon nyugszik.

Püspöki sörház - Bőle András építtette 1837-ben

Az eltelt fél évezred városképi változását jól mutatja, hogy a középkorban városfalon kívül álló kúria, ma a belváros közepén lévő (nemrég bezárt) étteremmel azonos. Az épületet a XVI. században a Bejczy, a Polányi, és a Káldy családok birtokolták. 1666-ban Széchenyi György győri püspök zálogbirtoka lett, végül az Erdődyekhez került, akik 1752-ben a kúriát 4000 forintért, 275 hold földdel és a hozzá tartozó két malommal együtt Batthyány Lajos nádornak adták el.

A Fehér Károly által említett Montenuovo osztrák hercegi család volt. A hercegi címet Vilmos nevű tagja kapta, aki Neipperg Ádám tábornok és Mária Lujza osztrák főhercegnő fia volt A nagyhercegi rangot Ferenc József császár 1864-ben adományozta a családnak, engedélyezve, hogy a Neipperg nevet olaszra fordítva, Montenuovo-ként használják. Montenuovo Vilmos Batthyány Júlia grófnőt vette feleségül, akinek a hozományával került a család birtokai közé a hajdani szőkeföldi kúria.

Kőszegi utca Fő tér sarok (a volt Elegancia bolt helyén), régen városi kocsma és városháza

Feiszt György úgy véli Fehér Károly elbeszélése egy kis fenntartással kezelendő.

- Az épület Szombathely város 1857. évi kataszteri felmérésének telekkönyvében még a Batthyány család háza volt. Nem tudni, mikor vált vendégfogadóvá, de biztos, hogy már 50 évvel a Montenuovo család megjelenése előtt Szavas névre hallgatott.

Kilényi Dávid Nemzeti Színjátszó Társasága, Déryné Széppataki Róza primadonnával az élen, 1818-ban érkezett Szombathelyre. A társulat két hónapig játszott a városban, nagy sikerrel, hiszen a leírás szerint a nézők minden este megtöltötték a Szarvas vendéglő nagytermét.

A Szarvas nemcsak vendégfogadóként, hanem a társas- és kulturális események színtereként is működött a 19. század első felében.

Mint Régi Sabaria 1925-ben nyílott meg. Megnagyobbították az éttermet és megépítették a téli kertet. A nagyterem változatlanul a kulturális élet egyik jelentős és kedvelt helyszíne volt. Jó akusztikája miatt a muzsikusok különösen szerették. A koncertek fő helyszíne volt a 30-as években.



A régi Sabaria Szálló, a volt Pannónia étterem hazánk egyik legrégebbi vendéglátóipari létesítménye (Fő tér 29.)

1944-45-ben a várost súlyos bombatámadások érték, amelyek a Fő tér környékén nagy pusztítást okoztak, a Sabaria is megsérült.

Felvetődött, hogy le kellene bontani, de nem tették meg. 1949-től közel másfél évtizedig szovjet tiszti klubként és a szocialista kultúrát népszerűsítő helyként működött. 1963 novemberében kapta vissza a Vas Megyei Vendéglátóipari vállalat.

Az épületet ismét átalakították az 1960-ban kimondott műemléki védettség szempontjait is figyelembe véve. Hazánk egyik legrégibb vendéglátóipari létesítményére hárommillió forintot költött a Vas Megyei Tanács. Éttermet, sörözőt, kávézót alakítottak ki benne. A télikertet is étteremmé alakították. Szóba került, hogy kapja vissza a Sabaria nevet, de ezt elvetették, mert 1962-ben a Nagyszállót keresztelték el Savariának. Az öreg Sabaria ekkor kapta az indoklás szerint jó hangzású és illő Pannónia nevet.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!