Hétvége

2016.12.30. 20:32

Cigi helyett nikotinos rágó? – llyen évük volt a közismert vasiaknak

Egy színházigazgató, egy történész, egy sportoló és egy világhíres modell. Egyikük mögött sűrű, lármás időszak van, a másikuk elmélyülten dolgozott, hogy aztán zajos sikerben legyen része. Keveset pihentek, sokat munkálkodtak. Évértékelésre kértük őket, és arra is, tekintsenek előre.

Ölbei Lívia

JORDÁN TAMÁS

Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító-igazgatója mozgalmas, sikerekben gazdag évet zár, és ha lehet, még mozgalmasabbnak ígérkezik a jövő esztendő: - 2017-től elsősorban azt remélem, hogy folytathatom az igazgatói munkát. Nagyon fontos számunkra a következő év: tízéves lesz a színház, lezárul a második igazgatói ciklus. Van mire alapozni: örömmel hangoztatom, hogy rendkívül jó formában dolgozik a színház, a város, a közönség szereti a társulatot, a bérletesek száma növekszik, továbbra is a legjobb rendezők dolgoznak nálunk. A szombathelyi Weöres Sándor Színházra odafigyel a szakma is: országos viszonylatban a legjobbak között tartanak számon minket, és ezt díjak, elismerések ugyancsak jelzik. Jordán Tamás mindemellett rendszeresen játszik, legújabban A Dédi című tragikomédia címszerepében láthatjuk őt. A démonikus öregasszony sakkban tartja a családját, sőt: szó szerint fölzabálja környezetét. Jordán Tamás végigeszi az előadást. De hogyan képes rá? Talányosan mosolyogva csak annyit mond, hogy nem eszik annyit, mint gondolnánk, vagyis a nagy evészet nem olyan megterhelő. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Jordán Tamás az idén úgy döntött, benéz a szőnyeg alá, és a nyilvánosság elé tár mindent, amit ott talál: Hátrametszés című önéletrajzi kötete máris nagy visszhangot keltett, a szombathelyi bemutatót januárban tartják. És igen: a WSSz igazgatója szilveszterkor a kötelező újévi fogadalmat se hagyja ki: - Miután leszoktam a dohányzásról, rákaptam a nikotinos rágóra. Azt nem fogadom meg, hogy végképp elhagyom ezt a rossz szokást, de hogy a napi adagot jelentősen csökkentem, az föltett szándékom.

KELBERT KRISZTINA

- A 2016-os év az írás kiteljesedését és a megjelent művek széleskörű fogadtatását jelentette az életemben. Tizenkét éve dolgozom a Savaria Múzeumban; lételememmé vált a múlt értő feldolgozása és közkinccsé tétele. Ez az év azonban kiemelkedő volt számomra: önálló, közel 700 oldalas, kétnyelvű, Szemtől szemben - Képek a szombathelyi zsidóság történetéből című monográfiám megírásával és kiadásával a maga teljes valóságában teret nyerhetett az emberi szubjektumot fókuszába helyező ars poeticám. A hazánkban kevéssé ismert, ám a nemzetközi porondon egyre inkább elterjedő „alsó perspektívájú", emberi megéléstörténeteket finoman bemutató, „szemtől szembeni" narratíva, amelyet jómagam is képviselek, nagyon fontos út lehet ahhoz, hogy az érdeklődő nagyközönséget érzékennyé, emocionálisan nyitottá tegyük  a múlt befogadására és feldolgozására,  amely egyúttal  kulcs lehet a jelenhez és a jövőhöz is.  Ebben a szellemben született a Híres szombathelyi  nők könyvsorozatban  megjelent ötödik könyvem is,  amely  gróf Erdődy Ilona élettörténetét mutatja be.  Az  idei  év írói termékenységét  jövőre tudományos téren a dualizmus  és a Horthy-korszak szombathelyi nőegyesületeit és  azok társadalomtörténeti hátterét vizsgáló PhD-disszertációmmal szeretném folytatni, remélve, hogy ezzel is hozzájárulhatok a város és a megye lokális történelmének emberközpontú megismertetéséhez.

FERENCZ CSABA

Tíz napja hazai pályán a fehérorosz Cmoki-Minszk együttese elleni FIBA Európa-Kupa mérkőzéssel zárta az évet ő és csapata - magabiztos sikert arattak. Ahogy idén nagyon sokszor - nem véletlenül állítja Ferencz Csaba, hogy kitűnő első félévük, sőt évük volt. - A csapattal kupát nyertünk, illetve a bajnokság végén megszereztük a harmadik helyet, amire az elmúlt időszakban nem volt példa. A válogatottal is nagyon szép eredményt értünk el, hiszen kijutottunk az Eb-re. 1999-ben volt utoljára kontinenstornán a férfiválogatott. Most sem állunk rosszul, továbbjutottunk az Európa Kupában és a bajnokság második helyén állunk. Meg szeretnénk őrizni ezt a pozíciónkat. Az Európa Kupa-továbbjutás miatt sűrű a programunk. Karácsonykor kaptunk egy kis pihenőt, de teljes intenzitással készülünk a következő összecsapásra, ami január 4-én lesz Izraelben. Szeretnénk kellemes meglepetést okozni, idegenben is nyerni akarunk, de ehhez mindenkinek extrát kell nyújtania. Miután Izraelből hazatérünk, a Vasast fogadjuk január 7-én. Nincs lazítás, tesszük a dolgunkat. 30-án és 31-én is van edzésünk, a szilveszter estét, éjszakát otthon fogom tölteni kis pihenéssel, főzőcskézéssel. Január 2-án este pedig már utazunk. Jövőre minden téren igyekszem majd magamból kihozni a maximumot. A csapattal szeretnénk minél előbbre jutni. Konkrétumot nem is tudok mondani. Mindig a következő összecsapásra, feladatra koncentrálunk. A szurkolók egész évben fergetegesen buzdítottak minket, ezt ezúton is szeretném megköszönni a csapat nevében is.

SIMON MÁRIA

A világhírű szombathelyi modell, Simon Marcsi keveset pihent 2016-ban. Napjai nagyrészt munkával teltek: többször járt Törökországban, ahol fotózásokon vett részt. Persze a külföldi felkérések mellett itthon is vállalt munkákat. A jótékonyság sem maradt ki az évéből: a Vas Népével közösen segített adományokat gyűjteni az árva állatoknak. - Szilveszter közeledtével mindig áttekintem az elmúlt évem, hogy miért vagyok hálás, és melyek azok a dolgok, amelyeken változtatnom kellene. A fogadalmakat nem szeretem, hiszen - valljuk be - ezeket nem mindig tartjuk be, de január 1-jén a babonák megszállottja vagyok. A karácsony a pihenésről, a nagy evésről és a családdal eltöltött közös időről szólt, de januártól újult erővel kezdek bele a munkába - mesélte terveit Marcsi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!