Hétvége

2015.05.02. 11:13

Csökken az érdeklődés, de van igény a történelmi tanulmányi versenyre

A hetedik-nyolcadik évfolyamos tanulók Országos Történelem Tantárgyi Versenyét 21. alkalommal rendezte meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központja.

Bakó Balázs

Az idei verseny témájaként azt adták meg, milyen volt Magyarország az Árpád-házi királyok korában. Az iskolai fordulók saját intézményekben zajlottak, a szaktanárok a helyszínen értékeltek. A legjobb teljesítményt elérő tanulókat hívták meg az országos döntőre, amely írásbeli és szóbeli feladatokból állt. Az írásbeli feladatok megoldása után szóbeli fordulón háromtagú zsűri előtt számolhattak be a versenyzők.

A 2014/2015-ös tanévben 419 iskola vett részt a versenyen, körülbelül 4000 diák indult az iskolai fordulón. A megyei fordulókon 386 versenyző vett részt. A legjobb teljesítményt nyújtó 23 tanuló jutott az országos döntőbe.

Dr. Iker János; Dobosné Csoknyai Cecília a zsűri elnöke; Varga Anna; Bánhidiné Balogh Éva a zsűri tagja; Paraisné Góczán Emília

Az utóbbi években a tanulólétszám állandóvá vált. Ehhez hozzájárult a versenyek iránti csökkenő érdeklődés, a motiváció hiánya mind a diákok, mind a felkészítő tanárok részéről. A résztvevők beszámolói és a megyei versenyfelelősök tapasztalatai szerint egyre nagyobb erőfeszítéseket követel meg a felkészítőktől a diákok megnyerése tanulmányi versenyeken való induláshoz. A befektetett munka rövidtávon nem mindig hoz látható eredményt, ezért a diákok hamar kedvüket és lelkesedésüket veszítik. Szerencsére még mindig sok a történelem iránt érdeklődő tanuló, így a verseny továbbra is népszerű. Ez utóbbi köszönhető a változatos feladatoknak, valamint a lelkiismeretes felkészítő munkának.

A kétnapos szombathelyi döntő során a versenyzés mellett kulturális programon is részt vehettek vendégek, megismerkedhettek Szombathely város nevezetességeivel, múzeumi gyűjteményeivel.

A versenyzők alapos felkészültségről tettek bizonyságot mind az írásbeli, mind a szóbeli fordulóban. A teljesítmények értékelése során a zsűri megállapításokat tett azokkal a területekkel kapcsolatban, ahol további fejlesztést tart szükségesnek a felkészülés során, például kifejezőkészség, forráshasználat, kritikai gondolkodás, térben való tájékozódás. A résztvevők és felkészítőik egyaránt sikeresnek és eredményesnek ítélték a versenyt. A pozitív visszajelzések megerősítettek bennünket abban, hogy a versenyre szükség és igény van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!