Hétvége

2014.12.19. 14:15

Erős Isten és gyenge ember egy személyben

Karácsonyi énekeink szeretettel csodálják, hogy jászolban fekszik a Gyermek, a mindenható Isten Fia, gyenge ember és erős Isten.

Például így: „Jászolban a csecsemő, szívet-lelket megnyerő, ő emberségében, / ám igencsak elvakít, s nyomban térdre kényszerít, ő istenségében." Nos, mintha nekünk is szükségünk volna valami olyan szuperhatalomra, aki végtelen szelídséggel, egy kisgyermek senkit meg nem sértő természetességével teszi rendbe a legnagyobb bajokat is. Mára gyanús az irgalom, mert talán megaláz, az ítélet pedig réges-régen csak dacot vált ki. A Mindenható számára ez az egy alkalom kínálkozik még: az utolsó helyre lépni, kiszolgáltatottnak lenni, és így bizonyítani, hogy valóban mindenkit szeret és életre hív.

„Jászolban a csecsemő, szívet-lelket megnyerő, ő emberségében ... térdre kényszerít, ő istenségében." Fotó: szombathelyi egyházmegye

Mosolygok Órigenész, a III. századi hittudós prédikációján, ahogy az angyalok karácsonyi szózatán elmélkedik – „Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön az embereknek". Azt mondja, már az angyalok is belefáradtak a lehetetlen feladatba, hogy az embereket a jóra vezessék, s ezért örültek annyira, hogy végre maga Isten vette kezébe a dolgok irányítását itt a földön is.

Eljött a Fiú, ő majd helyreállít mindent!

Mindenható Gyermek, sokat szeretnék kérni tőled. Olyasmit, amire se ember, sőt még az angyali sereg se képes. Valami olyat, ami tovább tart, mint egy szikrázó csillagszóró, de mégis ragyog, s ami nemcsak szép, hanem igazán, mélyen összeköt mindazokkal, akiktől valaha elszakadtam.

„Istennek semmi sem lehetetlen!"

Martos Levente Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!