Hétvége

2015.04.03. 12:39

Verses tojásokat is készít, gyönyörű motívumokat karcol a 89 éves Erzsi néni

Gencsapátiból származik Tömő Józsefné Szendi Erzsébet, aki a tojáskarcolás művészetét otthonról hozta, az édesanyjától tanulta. Ma 89 éves, már nem piacozik , de még mindig kosárszámra készülnek húsvét előtt a hímes tojások az ismerősök számára.

Merklin Tímea

A gencsapáti tojásfestés mint élő hagyomány, megyei érték. A 19. században tanulta meg néhány család ezt a mesterséget, generációról generációra örökítik. A leszármazottak ma is csodaszép tojásokat készítenek. A grófok felkarolták, a piacokra vitették, sokat eladtak a karcolt tojásokból.

Erzsi néni a tojáskarcolásról így beszél:

- Kotrok gyerekkorom óta. Az édesanyámtól tanultam. Régen nem lehetett kifújni a tojást, csak azt adták oda, ami eltörött. Mindig sírtam, vártam, hogy legalább egy betörjön - meséli. - Tudok virágokat, nyuszit, madarat, de szoktam verset is kotorni. Nemcsak a hagyományos motívumokat használom, gyakran hozzáteszek a fantáziámból. Gencsről be szoktuk hozni a piacra a sok-sok tojást, de már nem kotrok sokat. Régebben kiállításokra is jártam, még most is hívnak, de már nem megyek. Zengővárosban országos tárlaton is voltam.

Tömő Józsefné édesanyjától tanulta a tojáskarcolás művészetét. Nyuszikat, madarakat és díszes virágmotívumokat is kotor

Erzsi néni egy füzetet vesz elő, amit több mint nyolcvan évvel ezelőtt írt tele tojásokra való, négysoros versekkel.

- Ez a füzet olyan régi, mint én - mondja. Beleolvasunk.

"Tulipán és gyöngyvirág, Mezőn nyílik a virág / Szívem édes / gondolj rám / És maradj hű énhozzám. Mosolygó ég alatt, hol utad csak vezet / Szerencse és boldogság kísérje léptedet. "

Előkerül egy kis könyv is (kétpéldányos magánkiadás), amit olyan fényképekből állítottak össze, amelyek nyomon követik a festett tojás elkészültét. Van benne a verses füzetlapot megörökítő fotó is, hogy megmaradhasson az utókornak, mert bizony a ceruzával írt lapok halványulnak, elmosódnak az évtizedek során.

Alig tudjuk kibetűzni: " Az én szívem titkos lakat, kulcsa ritkán akad, de aki azt kitalálja, sok boldogság vár őrája. Szép légy az életben mint egy holdsugár, s légy boldog mint tavasszal dalol a kismadár."

Erzsi néni családja negyven éve költözött be Szombathelyre Gencsapátiból. Még ott kötött házasságot 1947. június 5-én.

- Nagyon szerettem a férjemet, nagyon aranyos ember volt. Nyolc éve halt meg 84 éves korában. Az 50. házassági évfordulónkon még megerősítettük a fogadalmunkat, aranylakodalmat ültünk.

Az idős hölgynek két fia, egy lánya, öt unokája és két dédunokája van. Az egyik dédunoka a Kanári-szigeteken lakik, Erzsi néni a fiával utazott oda meglátogatni, repülővel mentek hat éve. A másik dédunokát tavaly látogatta meg Hollandiában, a fia vitte el autóval.

A konyhaasztalon most is tele van két kosár karcolt tojásokkal. Kisebbek-nagyobbak, megcsodáljuk a néhány extra méretű lúdtojást. De ezeknél nagyobb is volt: strucctojás, amit a fia barátja hozott.

Nagyon akarta, hát, megkotortam neki - mosolyog Erzsi néni, és megmutatja a díszes-pompás óriástojás képeit, minden oldalról lefényképezték a gyönyörű motívumokat.

Erzsi néni húsvétkor a Toronyban élő fiához megy. Régen ő fogadta a családot, de ma már nem ő főz, csak élvezi a vendégséget. Lesz kalács, füstölt sonka, tojás, meg amit a gyerekek enni akarnak.

Én a csülköt szeretem - mondja cinkosan - , nem is szabadna ennem, de néha úgy fáj rá a fogam.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!