Hétvége

2016.07.15. 17:00

Sodics Laci bácsit hazahívták - A szőcei iskolában találkoztunk

„Hazahívták” Sodics Laci bácsit. Szőcén rendeztek kétnapos kiállítást a tanító úr festményeiből. A tárlatnyitóra összegyűlt a falu apraja és nagyja. Aztán mi is elmentünk Laci bácsival Szőcére, hogy ne maradjon ki az iskola sem a visszatekintésből

Bakos Ágnes

- Itt a kezem nyoma! - mutatta a madárszőlő sok évtizedes tőkéjét a tanítólakás udvarán Sodics Laci bácsi.

- Azóta nem voltam itt - mondta az egykori szőcei iskola kapujában. Laci bácsi 1963-ban érkezett Szőcére, egyébként is vasi: cáki.

Laci bácsi bejárta az egykori szőcei osztálytermet, ahová rengeteg szép emlék köti őt és a feleségét is a hatvanas-hetvenes évekből

Akkor, 63-ban épült az iskola és a tanítólakás. 1974-ig maradt, akkor került Körmendre és tanított ott a nyugdíjig. Szóval Szőcén kezdődött minden... A hatalmas tanterem, benne cserépkályha és egy klasszikus televíziókészülék - az 1963-as darab!

Óvatos ajtónyitások, pillantások az iskola helyiségeibe és az egykori tanítólakásba - egyszerű mozdulatok, de évtizedes emlékeket idéznek. Laci bácsira most is nagyon szívesen gondolnak, ezért is hívták kiállítani a festőművészt. Merthogy időközben rajztanár is lett a tanítóból.

A szőcei tanító első saját osztálya az akkor épült iskola lépcsőjén

- De ne úgy írja le, hogy csak rólam szóljon! Hanem úgy, hogy nagyon sok jó embert ismertem, azok nélkül nem lett volna semmi - mondta Laci bácsi. Említette Szendi Ferencet, akivel együtt tanultak és elválaszthatatlan barátként élték meg a vidéki tanítói éveket és az alkotótáborokat (is). Említette még az öreglegényt, aki Szőcén az erdő szélén lakott. Rengeteg könyve volt, meg csirkéje a szobában és méhei. - Azt kérdezte, nem kéne magának méhészkedni? Hát kellett - idézte fel Laci bácsi. És ennek már 52 éve. Azóta is vannak méhei, most éppen Kőszegen, ahol néhány éve él és alkot.

Sodics László évtizedek óta nem járt az egykori szőcei iskola épületében, a tanítólakásban sem, most visszajött velünk látogatóba

Végigsétál az egykori tanítólakáson, mosolygós nosztalgiát sugároz Laci bácsi. Nincs keserűség, csak a rengeteg jó emlék - élmény végignézni, ahogy bejárja az egykori otthonát a tanító úr. Látszik most is: szeretet vette körbe, és tisztelik a szőceiek. Várják vissza látogatóba, ezt többször is elmondta Mesterházyné Kósik Kati, egykori tanítvány, aki most itt lakik a régi iskolaépület mellett, és szívesen szegődött kísérőnek, idézett fel iskolai emlékeket és csínyeket. Vissza- és előrenézve, a szőcei iskolai látogatás után a 77 éves Laci bácsi, az egykori tanító úr azt mondta: Nem kell annyi tudomány, az emberi kapcsolatok sokkal fontosabbak .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!