Hétvége

2015.05.02. 11:18

A 100. magyar olimpiai bajnok sikere helyszínén, Münchenben

A Vas megyei közgyűlés volt elnöke, Kovács Ferenc meghívására a Magyar Birkózó Szövetség volt elnöke, dr. Hegedüs Csaba visszatért legnagyobb sportsikere helyszínére. A 100. magyar olimpiai aranyérem tulajdonosa Münchenben a müncheni olimpiáról mesélt magyaroknak.

Bodor Ferenc

A Vas megyei közgyűlés volt elnökét, Kovács Ferencet februártól Bajorország fővárosába, Münchenbe a főkonzulátusra szólította munkája. Nemzetpolitikai konzuli beosztásban feladatai közé tartozik a magyar nyelvű kulturális és más rendezvények szervezése, koordinálása is. Az első nyilvános szereplése március 14-én a magyarok szövetségének felkérésére a müncheni repülőtéren tartott ünnepi megemlékezése volt. A reptéren - elmondása szerint - a határon túli magyarokkal számolva hatszáz honfitársunk dolgozik.

A müncheni rendezvényen jobbról Tordai-Lejko Gábor főkonzul, dr. Hegedüs Csaba és felesége, valamint Kovács Ferenc konzul
Fotó: Müncheni Főkonzulátus

Egy hónap múlva első ottani szervezésére, meghívására dr. Hegedüs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség nemrég távozó elnöke volt a vendég. A főkonzulátus több száz magyar nemzetiségű személy nevével, egyesület címével rendelkezik, akiknek meghívókat küldtek. Ám mivel a konzulátus csak hatvan főt befogadó közösségi teremmel rendelkezik, a jelentkezés sorrendjében visszajelezték a végleges meghívást. Ott volt többek között a volt szombathelyi Kelemen házaspár, a celldömölki Bakó Gabriella és Csaba is. A magyar olimpiai mozgalom századik aranyérmének tulajdonosa a 43 évvel(!) ezelőtti müncheni ötkarikás játékokról tartott közvetlen előadást. Azzal kezdte, hogy sajnos sokan elfelejtik, hogy a modern kori terrorizmus első, borzasztóan szomorú tragédiáját itt tapasztalhatta meg 1972. szeptember 5-én hajnali 4 óra 10 perckor. A Fekete Szeptember terrorszervezet nyolc tagja a kerítésen átmászva behatolt az izraeli csapat szállására, s 31 sportolót kivégeztek a magyar küldöttség szállásától mintegy ötven méternyire. Nagyon sportszerűen elmondta, hogy a századik magyar olimpiai aranyérem megnyerésére igazából először a kenukirály Wichmann Tamásnak volt lehetősége. Joggal, hiszen előzőleg zsinórban az összes világversenyt megnyerte, de az utolsó pillanatokban szorult a második helyre. Utána Gyarmati Andrea úszónak adódott esélye a századikra, de sajnos hajszálnyi hátránnyal szorult a második helyre. Hegedüs kedvezőtlen sorsolást kapott, a legerősebb riválisával, Nazarenkóval kezdett. Azzal, akit előtte egy évvel a szófiai világbajnokságon már simán legyőzött akkor kapta a Mr. Tus kitüntető címet. Lelkileg nagyon sokat jelentett azonban neki, hogy az 1956-os kényszerű sárvári elköszönése, menekülése, 16 évnyi hosszú várakozás után a szintén az olimpiai csapattag Miklós testvérével együtt találkozhatott újra édesapjával. Édesapja élettörténete az élménybeszámoló egyik vezérfonala volt. No és persze Nazarenko ismételt legyőzése és a századik arany megszerzése. Hegedüs Csaba hangsúlyozta: ha valaki az élet más területén, így a sportban is a legjobb akar lenni, annak az nem hagyhatja el a száját, hogy szeretnék ez vagy az lenni. Sportban is csak a kijelentő mód, az elszántság juttathat a csúcsra: a világ legjobbja akarok lenni! Ehhez kell csatlakoznia az alázatosan elvégzett, sokszor embertelennek tűnő, rengeteg munkának.

Nagysikerű előadását néhai Németh Pál mesteredző szavaival zárta: A bajnokok soha nem adják fel, akik feladják, soha nem lesznek bajnokok.

Másnap meglátogatták az olimpiai stadiont, és az 1972-es müncheni magyar olimpiai bajnokok (Balczó András, Fenyvesi Csaba, Földi Imre, Gedó György, Hegedüs Csaba és a férfi párbajtőr csapat Erdős Sándor, dr. Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Osztrics István, Schmitt Pál) márványtábláinál főhajtással tisztelegtek. Meglátogatták a terrortámadás áldozatainak emlékhelyét is.

Kovács Ferenc müncheni konzul következő szervezése a magyar borvidékek bemutatása lesz, idén elsőbbséget természetesen a Vas megyeiek élveznek.. Készülnek többek között a dachaui haláltábor felszabadításának hetvenedik évfordulójára és az októberi Hungarikum-vásárra is. Már most napirenden van 2016 nagy eseménye, Szent Márton születésének 1700. évfordulója. S persze a sportszeretőként a konzul e témában is újabb vendégeket vár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!