• cikk kép
  A költőnő, aki mindig csak ígéret maradt

  Sorozatunkban olyan izgalmas Vas megyei épületeket mutatunk be, amelyek nem(csak) építészeti értékeikkel keltik fel figyelmünket, hanem lakóik érdekes történeteivel is. Történész szerzőnk révén mesélnek a házak...

 • cikk kép
  A lehetetlen nem létezik

  Sok érdekes olvasnivalóval és rengeteg szép képpel jelent meg a legfrissebb magazin. A szerkesztők ezúttal is a régió értékeit mutatják fel.

 • cikk kép
  Őszi szarvaskendi intarziák

  A szarvaskendi Sibrik-kastély parkjában, egybarátságos padon akár Mikes Kelemen rodostói emigrációjának magányából is megérezhetünk valamit:mormol a tenger, susognak a szeptemberi fák.

 • cikk kép
  9/11 négylábú hősei

  Rengeteg érzelmet és haragot ébreszt 2001. szeptember 11-e, pedig nem a mi nemzetünket támadták meg aznap terroristák, hanem egy távoli ország ártatlan embereit, életformáját.

 • cikk kép
  Megépítették, most száguldanak - Nemzetközi autóversenyt nyert a vasvári fiatalember csapata

  A felsőoktatásban tanulóknak néhány napig még tart az őszbe váltó nyári szünet. Ezért tudtam Sipos Gáborral is leülni egy rövid beszélgetésre. Az érdekelt: milyen érzés autót tervezni és építeni team munkában. Milyen érzés ezzel az autóval versenyt nyerni? Nemrégiben ugyanis csapata egy nemzetközi megmérettetésen első helyen végzett.

 • cikk kép
  Nádasd, ahol összefog a falu, a civilek, az egyházak és az intézmények

  Az 1310 lakosú Nádasd számára nem újdonság, hogy mikrotérségi központ szerepét töltse be. Az volt már a tanácsi rendszerben, az a körjegyzőség időszakában, s most is itt van a falut körbevevő, immár hat aprócska település közigazgatási központja.

 • cikk kép

  Ami a csövön kifér

  Kenyér kell és cirkusz?

  Panem et circenses - kenyeret és cirkuszt kell adni a népnek az ókori római mondás szerint, mely azonban napjaink Szombathelyén egy cég keretein belül is megvalósul. Ha azt mondom: Falco, azt mondod mintegy háromszáz dolgozó. Ha azt mondom: kenyér nekik, azt mondod fityisz a környezetszennyezésre.

 • cikk kép
  Évszázadokat ünnepel a gersekaráti iskola

  Gersekarát - Különleges évfordulót ünnepel idén a település. 290 évvel ezelőttről származik az a dokumentum, amely az első, gersei tanév indulását igazolja.

 • cikk kép
  Kesztyűgyári keringő

  A kesztyűgyár legendája ma is él Celldömölkön, bár a rendszerváltással és a vasi könnyűipar eltűnésével együtt a kesztyűgyártás is eltűnt a városból. Az évekig omló-romló gyártelepet azonban most újratöltötték; részben legalábbis. Fölveszik a kesztyűt.

 • cikk kép

  A nyár öt legjobb vasi pillanata

  Vannak emlékek, amelyek olyan erősek, hogy sosem halványulnak el - mi most megtaláltuk ezeket

  Összegyűjtöttük a nyár legemlékezetesebb öt pillanatát. Nem volt könnyű dolgunk, hiszen lehetett volna akár ötszáz is. Hosszas tanakodás, vívódás, önmarcangolás, vita és harc árán ugyan, de mi valamiért mégis ezt az ötöt választottuk...

 • cikk kép
  Totem és tükör: szépet mutat

  Rocco Turi bebizonyítja, hogy a megyeszékhely fölött mediterrán módra azúr az ég. Nincs trükk: ilyen az igazi szombathelyi ragyogás. Az alkotó társaságában jártuk be legfrissebb, nagyszabású és kifejezetten Szombathelynek ajánlott képtári kiállítását.

 • cikk kép
  Pupillán tükröződő tenger: nem több a végtelen

  Lehet, hogy ez a karnevál igazi arca: Erdélyi Max Zsolt lángoló festményei a szombathelyi Pistons falain. A MaX-ArT-hoz vezető út kiáltó némasággal és szavakkal van kikövezve.

 • cikk kép
  Amikor a ruha teszi az embert

  Károly Katalin a múltban él, legalábbis a külsőségek tekintetében. A honfoglalás női viseletét varrta meg magának. Emellett gyermekét neveli, és néha ásatásokon vesz részt. Utóbbiból jött elkötelezettsége is.

 • cikk kép
  Sok ferrumos Bokor összehajol

  A Ferrum Színházi Társulás nyári táborában vagyunk, Vasváron. Hol máshol? A szombathelyi társulat 40 éve tartja a tűzben a vasat; nem csak a neve által.

 • cikk kép
  Staféta Dr. Kondora Bálinttal

  Schimmer Roberta azt kérdezte dr. Kondora Bálinttól, a megyei közgyűlés elnökhelyettesétől, hogy munkáját miképp tudja összeegyeztetni a táncos múlttal és a biciklis hobbival.

Magazinok