• cikk kép
  A vallás és a nyelv összetart - A Pinka völgye a háború előtt a szombathelyiek kedvelt üdülőövezete volt

  Horvátlövőn mindössze 214-en laknak, arra viszont méltán büszkék, hogy az öt Pinka-völgyi nemzetiségi faluból lakosságarányosan innen jár a legtöbb gyerek a felsőcsatári iskolába. Az önálló önkormányzatiság éveiben megteremtették a kényelmes lakhatás feltételeit, ám az utóbbi években mintha csökkenne a kistelepülések iránti állami odafigyelés.

 • cikk kép
  Áldozatból bűnös?

  A Kiss László és két úszótársa által 1961-ben megerőszakolt Takáts Zsuzsannának 55 év után kamera előtt kellett megvédenie magát. Azok a kemenesmagasi iskolába járó lányok, akiket tavaly nyáron egy táborban a tanáruk molesztált, csak a napokban nyugodhattak meg, miután az orvosszakértő megállapította, hogy igazat mondtak. Az áldozathibáztatás jelenségéről dr. Buda Botondot kérdeztük.

 • cikk kép
  Staféta Pintér Róberttel

  Pálfi András azt kérdezte Pintér Róberttől, az Isis Big Band vezetőjétől: mi az oka annak, hogy egyre népszerűbb a swing?

 • cikk kép
  Amikor megelevenedik a mese

  Igényes, szép mesekönyvekben illusztrátorként köszön vissza Szimonidesz Kovács Hajnalka neve. Muszáj megjegyezni, nemcsak mert a név különleges, hanem mert akvarellel festett képei is egyedülálló, finoman hangolt, harmonikus világot teremtenek. A festőművész-illusztrátor Dömsödön él és alkot, tanulmányaival kötődik Szombathelyhez.

 • cikk kép
  Zöld pont: Ortutay Tamás szobrász a szombathelyi szabadegyetemen

  Fűzfa Balázs irodalomtörténész most már azon gondolkodik, hogy vajon Szombathelyen hol lehetne méltó módon fölállítani Ortutay Tamás Bibó István-szobrát; egyet a leendő Bibó-sorozatból.

 • cikk kép
  A gyúrás mágikus erejével: Tengely Gábor rendező kalácsreceptje egy jó meseboltos (báb)színházi bemutatóhoz, de tényleg!

  Kenyérsütés közben jött rá, hogy a gyúrásban-dagasztásban van valami misztikus. Tengely Gábor fogta magát, és belerendezte a sütést legújabb előadásába. Ez ám az igazi látványpékség.

 • cikk kép
  Gyógyító visszhangok: Különleges könyvbemutató a Zsidó Kultúra Házában

  Különleges könyvbemutatónak adott helyet csütörtökön a szombathelyi Zsidó Kultúra Háza, az egykori zsidó elemi iskola a Zrínyi utcában: a szombathelyi születésű Heimler Jenő Napfogyatkozás után címmel egybefogott verseit a professzor özvegye adta ki; újra. Miriam Bracha személyesen is eljött a bemutatóra.

 • cikk kép
  Jakupcsek Gabriella: belehal, vagy kitalál

  Az egerszegi kávézó egy napon kétszer is dugig telt a nevére. Pedig nem várhattunk dalokat, vagy zenei produkciót, se verseket, se regényrészlet felolvasását, festményt, szobrot pláne nem. Csak derűs könnyedséget. Azok után is, ami történt. Jakupcsek Gabriella televíziós személyiséggel.

 • cikk kép
  Május, május, virágdús és programdús

  Ki tudja, milyen mélyről - valószínűleg az óvodás időkből - bukkannak föl a régi mondókák, hogy például "május, május, virágdús". Lehet gyakorolni a hétvégén: májusfaállítással és majálissal.

 • cikk kép
  Szeretve vagyok - Akinek Down-szindrómás gyermeke van, életre szóló feladatot kapott

  Ő Barbara, Down-os és imádjuk. Wagner Anikó annak idején így mutatta be az ismerőseinek babakocsiban mosolygó kislányát, megelőzendő a tapintatos félrenézést és sajnálkozást. A módszer bevált: a környezetében mindenki elfogadta, hogy Barbara más – és ez így természetes.

 • cikk kép
  Veszélyesek a velemi utak

  Már készülődnek a gesztenyeünnepre, és az azt megelőző gesztenyevirágzási piknikre a velemiek. A faluban egy pályázatnak köszönhetően végre rendbe tehetik a természetes vízfolyásokat – most már a patakmedrek állapota veszélyezteti az utak burkolatát is.

 • cikk kép
  Hivatástudat nemtől függetlenül

  Három különleges ember, akik három teljesen hétköznapi hivatást választottak. Csakhogy a vadászok általában férfiak, a tanítók és az ápolók pedig

 • cikk kép
  Staféta Pálfi Andrással

  Pálfi Andrást arról kérdeztük, miért rendeznek egy kávézóban kulturális eseményeket.

 • cikk kép
  Mennyei kókuszos finomság sütés nélkül - Csinálja utánunk!

  Nem kell mindig sütnünk ahhoz, hogy isteni süteményt tehessünk a vasárnapi ebéd után az asztalra. Aki szereti a csokit és a kókuszt, az imádni fogja a receptet!

 • cikk kép
  Borban az orvosság? - Frissítse a memóriáját pezsgővel!

  A bor nemcsak egy alkoholos ital, hanem összetevői miatt kedvezőek az élettani hatásai is.

Magazinok