Hétvége

2016.09.23. 19:55

Impozáns templom Nagykölked fölött

Büszkék a nagykölkediek a falujukra. Örömmel látják, ha az átutazók megállnak, csodálják a templomot, a hozzá szelíden emelkedő főutcát, a barátságos buszvárót. Ha a falu közepén levő ipszilon-útelágazás gondja is megoldódna, talán nem is bánkódnának, hogy „forráshiányos” önkormányzatnak számítanak.

Tersztyánszky Krisztina

Francsics Zoltán polgármesterrel és Domján Jánosnéval, a Nagykölkedért Egyesület elnökével a kultúrházban kezdjük a beszélgetést. Jó hallani, hogy sem a 167 lelkes faluban, sem a képviselő-testületben nincs széthúzás. Jönnek fiatalok is, települnek ide Pestről, Miskolcról, vonzó a határközelség. Persze, itt is voltak szebb idők. 1930-ban a falunak 450 lakosa volt, amihez még tartozott egy 150 fős major. A nyolcvanas években még több épületben folyt a tanítás. 1974-ben az utolsó alsós is elment, ma minden gyerek oda jár iskolába, ami a szülőknek leginkább útba esik: Körmendre, Egyházasrádócra, Jákra, Szentpéterfára. A lakosságszámhoz viszonyítva nem kevés a gyerek: Nagykölked tartja azt az fura rekordot, hogy a legifjabb és a legöregebb falu is egyben. 14 év alatti a falu egyharmada, és sok az idős is. A középkorosztály hiányzik.

A Szent Miklós-templomot az átutazók is gyakran megcsodálják

Nagykölked egyik büszkesége a háromhajós, székesegyház jellegű Szent Miklós-templom. A jáki apáti birtokon itt már 1314-ben állt kápolna, ám később ez kicsinek bizonyult. A mai épület az 1800-as évek végén készült Esterházy Pál fővédnökségével. Az Árpád-kori jáki apátsági templom stílusát idézi, de csak egy tornya van, mert a másikat nem engedélyezték, nehogy túlragyogja a szomszéd faluban levő műemléket. - Ha nyernék a lottón, megépíttetném a másik tornyot is - mondja a falu első embere, hangsúlyozva: gondoskodtak a méltó kivilágításról, így a falu fölé magasodó templom a sötétben fáklyaként vonzza a szemet. Jelenleg felújítják, pályázati pénzből, a püspöki hivatal segítségével. A tetőszerkezet már megújult, az aljzatot szigetelték, hogy a falak ne vizesedjenek tovább. Embermagasságban leverték a vakolatot, most a falak kiszáradására várnak. Utána jöhet a belső vakolás, a festés.

A falu másik büszkesége a műemlék jellegű Hetyey-kúria, amely a közösségi létesítmények otthona. Tulajdonosainak személyében Nagykölked 1848-ban két országgyűlési képviselőt is adott: Hetyey Istvánt és testvérét, Vincét, aki 29 évesen meghalt a forradalom alatt. A négyszáz négyzetméteres kúria hivatalnak, klubkönyvtárnak, konditeremnek ad helyet. Tavaly pályázati pénzből hőszigetelést és új nyílászárókat kapott. Sajnos a tető beázik: cserére lenne szükség, de még nem akadt támogatási lehetőség, amiért folyamodhattak volna. A kúria egyhektáros parkja ad helyet a közösségi programoknak. Itt tartják a falunapot, a gyereknapot, a nemzeti ünnepeket is - a tavaly alakult egyesület közreműködésével.

A közlekedés jó: Nagykölked a Szombathely-Ják-Körmend útvonal mellett fekszik. Ám ami egyrészről jó, másfelől a falu legnagyobb problémája is. A község közepén ágazik le ugyanis az út Rádóckölked felé. Sokan átdöngetnek úgy a falun, hogy fogalmuk sincs, melyik út a védett. Mások meg éppen megállnak a kereszteződés közepén tanácstalanságukban. Amióta 2005-ben a csatornát építették, különösen rossz állapotban van az úttest. A lejtése sem jó, a felülete kifényesedett, csúszós. Évente nyolc-tíz autó biztosan az árokban landol.

Domján Jánosné és Francsics Zoltán a Szent Miklós-szobornál

- Reggel és délután négy-ötszáz autó száguld át a falunkon - magyarázza Francsics Zoltán. - Szombathelyre, Körmendre, Szentgotthárdra sietve ugyanis sokan erre rövidítenek. Mi vagyunk a menekülési útvonal akkor is, ha a 86-os baleset miatt bedugul. A busszal utazó gyerekeket kísérjük, sokan kint hagyják az autójukat az úton, hogy lassítsák a forgalmat. Nagy szükség lenne rá, hogy a főútvonal kanyarodási irányára felhívják a figyelmet, és felmarják a csúszós burkolatot. Többször jeleztük már a problémát a közlekedésfelügyeletnek, de mindig azt a választ kapjuk, hogy a hely nem balesetveszélyes. Nem értjük, miért kell megvárni, hogy tragédia történjen?

Állítólag az útvonalra Felsőberkifalutól a szentpéterfai elágazásig tizenhárom éve megvan az építési engedély. Pénz hiányában azonban eddig elmaradt a kivitelezés.

Inkább csak esztétikailag okoz problémát a gumiüzem, amelynek hatalmas gumiabroncs-kupacai a falu alsó végén rontják a képet. Igaz, az üzem fizet iparűzési adót, de jobb lenne, ha a feldolgozás teljes kapacitással, a jelenleginél hatékonyabban működhetne. Tervezték ugyan a megújulást, de a fejlesztésre vonatkozó terveket eddig nem sikerült megvalósítani.

Címkék#Nagykölked

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!