Hétvége

2014.12.19. 13:45

In memoriam Margitai Ági

Drága Ági! Tudod, hogy soraimnak csak Chateaubriand híres emlékiratainak címét adhatom: Levelek a másvilágból – ahelyett, hogy megennénk egy igazi Chateaubriand-steaket, mint régen, kitűnő francia bor és barátok társaságában.

"Letéptem ezt a hangaszálat

Már tudhatod az ősz halott

A földön többé sohse látlak

Ó idő szaga hangaszálak

És várlak téged tudhatod"

(Apollinaire: L' Adieu/Búcsú, ford.: Vas István)

Drága Ági! Tudod, hogy soraimnak csak Chateaubriand híres emlékiratainak címét adhatom: Levelek a másvilágból – ahelyett, hogy megennénk egy igazi Chateaubriand-steaket, mint régen, kitűnő francia bor és barátok társaságában.

Vártalak, de nem gondoltam, hogy Te is ilyen gyorsan itt leszel. Hiányzott a hangod, a nevetésed, életszereteted, kedvességed. Fájt, amikor fáztál a temetésemen, közös barátaink búcsúsorait olvasva, nem Párizsban, hanem Felsőcsatáron.

Margitai Ági Lőrinczy Attilával (drámaíró). Fotók: Stekovics Gáspár

Tudod, hogy mindig szerettem a társaságot, ahogy Te is. Itt sem vagyok egyedül: Miklós (Jancsó) élénken politizál, elemez, kozmopolita barátaink körében. Ismerős, kedves arcok: magyarok, olaszok, franciák, lengyelek, oroszok és még sokan mások. Gaál Pista Orfeusz és Eurydike filmjéről beszél: a szerelméért az Alvilágba leszálló lantos bánatát itt jobban megértik, mint odafenn.

Cseh Tamás időnként szomorkásan újraénekli Micsoda vidék...című dalát, amire Erős Tamás felel.

Bernadette (Lafont) is hirtelen, váratlanul jelent meg: a 'nouvel vague' (új hullám) újra felbolydult. Mindketten szenvedélyesen, energikusan éltetek, szerettetek. Játszottatok bár nemzetközi filmsztárokkal vagy kis művész-színházakban, a mércét mindig magasra tettétek. Szakmai sikereidet sokan ismerik, értékelik, szeretik, köztük én is, de boldoggá az tesz, hogy közeli barátom voltál. Földi életünkben milyen jókat főztünk egymásnak! Te a Mák utcában szaunázás után, vagy a Lupa–szigeti nyaralódban fürdés után, én pedig a Mányoki úton vagy Párizsban. Miközben megbeszéltük a világ dolgait, a jó whisky és bor mellé természetesen a cigaretta és a szivar se hiányzott. Itt lesz időnk elmélkedni halandó létünk hibáin, apró hiányosságain, sőt végre még Chateaubriand monumentális, háromezer oldalas emlékiratait is lesz időnk megbeszélni! Látod, Ági, milyen különös az élet: én, a gazdag legendavilágból származó breton nem az Atlanti-óceán mellé temetkeztem, ahogy híres "ősöm", hanem keltaként visszatértem a tájra, amely később Pannonia néven római tartomány, majd viharos sorsokat túlélni kényszerülő, különböző nemzetiségeket befogadó térség lett.

Utadat kísérje az a csodálatosan fájdalmas zsidó dallam, amely a temetéseden sírt utánad, ringasson a lassú magyar kesergő, a kelta bárdok panaszos éneke, a breton lantosok tengerhullámokat idéző dala, a francia sanzonok drámai szenvedélyessége, és ahogy engem is, a gradistyei horvátok melegen befogadó, sokszólamú, szívet szorongató búcsúztatója.

Francia parfümök illata jelzi majd, hogy merre jársz: Szabó Laci és Mino küldte Neked.

Attilát szeretettel ölelem. André Daoudal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!