Hétvége

2015.01.10. 10:05

Kincset érő adatsorok

Szombathely - Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapja azoknak, akiket kicsit is érdekel éghajlatunk, időjárásunk, igazi aranybánya. Pétervári Tibornak, az OMSZ szombathelyi észlelőjének, állomásvezetőnek köszönhetően 1901-től 2000-ig minden adat elérhető.

Bajdó Bettina

Az OMSZ tájékoztatása szerint az éghajlati adatsorok Magyarország néhány nagyvárosának, az 1901 2000 közötti időszakra vonatkozó napi adataiból állnak. Az adatsorok a legfontosabb éghajlati paraméterek, a napfénytartam, a hőmérséklet és a csapadék jellemzőit tartalmazzák.

A napi adatok mellett számos feldolgozást is készítettek, amik egyszerűbbé teszik az adatok felhasználását, elemzését. Az adatokat havi és éves időszakokra vonatkozóan is megadják, bemutatják a százéves havi átlagokat és szélső értékeket, továbbá az abszolút rekordokat is. Az adatsorok mellett grafikonokon is ábrázolják a legfontosabb paraméterek éves értékeit.

Az éghajlati adatsorok elemzéséhez elengedhetetlen a háttérinformációk ismerete is. Leírásokat készítettek az állomások történetéről, a 100 év során használt műszerekről, a napi adatok méréséről vagy számításáról. Minden városnál egy rövid éghajlati elemzéssel segítik a felhasználókat. Az adatok mellett érdekességként szolgálnak az állomásokról, épületekről és műszerekről különböző időszakokban készült fényképek is.

Szombathely adatsorát, mely 1901-től 2000-ig mutatja az információkat, Pétervári Tibor töltötte fel. Mindössze öt nagyváros (Debrecen, Pécs, Budapest, Szombathely, Szeged) adatsora található meg az OMSZ honlapján. Pétervári Tibor elmondta még, hogy sokkal korábbra visszamenő adatai is vannak, egészen pontosan 1876-ig tudja az időjárási paramétereket. A gyűjtéssel pedig azóta sem állt le, így mindig naprakész információi vannak.

Az adatsorok alapján elmondható, hogy a bemutatott száz év során a szombathelyi éves középhőmérsékletek sorozata évről évre nagy változékonyságot mutat. A múlt század első felében az 1940-es évekig enyhe csökkenés tapasztalható, majd egy letörést követően a hatvanas évek elejétől melegedés kezdődött. Az 1970-es évek közepétől pedig a globális változásokkal párhuzamosan egyértelmű a melegedés az idősorban. Az évszázad leghidegebb éve Szombathelyen az 1940-es év volt, amikor az évi középhőmérséklet mindössze 7,4 Celsius-fok volt. A második leghidegebb 1956, amikor ennél csak 0,3-del volt magasabb az évi középhőmérséklet. A hideg évek rangsorában harmadikként következő évek átlaghőmérséklete már nyolc fok fölötti.

A százéves adatsor záró éve, a 2000-es év bizonyult a legmelegebbnek, 11,2 fokos középhőmérséklettel. A második legmelegebb 1994 volt, éves átlagban 11 fokkal, majd azt követi a század elejéről az 1934-es év (10,7 fokkal). A század elején és a végén az enyhe telek domináltak, hideg telek főként a század középső évtizedeiben voltak jellemzőek. Zord tél volt országosan is az 1928/1929-es, mindössze 5,8 fokos átlaggal. Ezen a télen mérték a valaha regisztrált leghidegebbet Szombathelyen. A legenyhébb telek a század eleji 1915/1916-os és a század végi 1997/1998-as telek voltak szinte azonos, 2,3 fokos középértékkel.

A nyári hónapok közül a legmelegebb a július, 1971 2000 átlagában 19,8 fok. A legmelegebb a 2000-es év júliusa volt 22,7 fokos átlagos havi középhőmérséklettel, a leghűvösebb pedig az 1913-as év júliusa, a havi átlag a 17 fokot sem érte el ebben a hónapban.

Szombathely éves csapadékösszeg idősorát tekintve megállapíthatjuk, hogy az elmúlt évszázad folyamán a csapadék mennyisége jelentősen csökkent, az évi összeg több mint 15 százalékkal lett kevesebb a 100 év alatt.

Születésnapi adatok a neten

Nem túl könnyű kiigazodni az adatok között, szükséges egy kis utánajárás, hogy mit is jelentenek az adatsorokban található rövidítések. Ha ezek megvannak, akkor bárki megnézheti, hogy a születésnapján milyen volt az idő Szombathelyen. Az én születésnapomon a középhőmérséklet 22,3 Celsius-fok volt, a legmelegebb órában 29,2 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Aznap több mint 12 órát sütött a nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!