Hétvége

2015.01.16. 18:40

Magyarszombatfáról Spanyolországba viszik az őrségi fazekas hagyományokat

Magyarszombatfa - Nagy megtiszteltetés érte ifj. Albert Attila polgármestert és fazekast. Többek között ő képviselheti hazánkat egy spanyolországi fazekasvásáron. Elviszi magával bemutatni az Őrség hagyományát.

Bajdó Bettina

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Barcelóniai Főkonzulátusa felkérte a Hagyományok Házát, hogy delegáljon fazekasokat a 22. La Galera Fazekasvásárba díszvendégnek. A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye az öt magyar résztvevő közé beválasztotta ifj. Albert Attilát is.

Ifj. Albert Attila fazekas már most válogatja azokat a termékeket, melyeket elvisz Spanyolországba 
Fotó: Bajdó Bettina

- Nagy megtiszteltetés, hogy engem is felkértek, képviseljem Magyarországot, így az Őrséget is - emeli ki a polgármester. - Sok felkészüléssel és munkával telik még addig az idő. Ki kell választanom azokat a termékeket, melyeket magammal viszek és a szállításukat is meg kell oldanom. Remélem, hogy ebben a megyei önkormányzat a segítségemre lesz majd. Nagyon népszerű ez vásár, hatalmas megtiszteltetés, hogy én is mehetek kiállítóként. Kis könnyebbség, hogy Spanyolországban népünnepélyek és kirakodóvásárok esetében nincs semmilyen számlaadási kötelezettség, így az árusított termékek bevétele természetesen az alkotóé.

Addig azonban el is kell jutni, az úti- és étkezési költséget az alkotónak kell állnia. A vásár május elején lesz, a megnyitó ünnepségre április 30-án, 18 órakor kerül sor. A vásáron lehetőség nyílik megismerkedni a többi kiállítóval, ráadásul sok gyűjtő is ellátogat a rendezvényre. 80 kiállító és körülbelül 40 ezer látogató várható a vásár három napja alatt. Ifj. Albert Attila szerint remek lehetőség nyílik majd az ismerkedésre és a bemutatkozásra is. Itthon már most készülnek a fazekas napokra, szándékukban áll, hogy idén spanyol vendégeket is elhívnak majd, cserébe az ő vendégszeretetükért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!