Hétvége

2015.01.02. 10:00

Magyarok lelkiismerete - Mindszenty József „élt és él” a szent Pannóniáért

„Mindszentyt letartóztatták. A zalaegerszegi plébános félelmetesen belenőtt szerepébe és sorsába, amely ma egyértelmű a magyarság sorsával.”

A híres kortárs, Márai Sándor írta ezt Mindszenty Józsefről, aki a Vas megyei Csehimindszenten született szegényparaszti családban, s akit Szombathelyen a premontreiek neveltek gimnáziumukban.

Május 6-án lesz 40 éve, hogy 1976-ban Bécsben elhunyt.

Szegény paraszti családba született hazánk utolsó hercegprímása

Ő, aki minden igazságtalanság, jogtiprás és üldözés ellen felemelte a szavát, tiltakozott a felvidéki magyarság deportálása, a délvidéki magyarság tömeges lemészárlása, a német kisebbség kitelepítése ellen, közbenjárt az ítélet nélkül bebörtönzöttek és internáltak, valamint a hadifoglyok érdekében, megtapasztalhatta a totális diktatúra borzalmait. Börtönbe került. Koncepciós kirakatperét maga Rákosi Mátyás konstruálta, felügyelte, irányította.

1956-ban kapott menedéket az amerikai nagykövetségen. 1971-ig lakott ott.

Végakarata az volt: „Ha számkivetésben halok meg, temessenek el ideiglenesen a máriacelli kegytemplomban". 1976. május 30-án 3 ezer magyar zarándok jelenlétében áldották meg ott sírkövét. Feliratán olvashatták: „Élt és él a szent Pannoniáért."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!