Hétvége

2014.12.20. 09:25

Mit tehet a magyar lány?

Szombathely - Vannak megismételhetetlen pillanatok. Ilyen pillanat volt, amikor Görög Sándor fölolvasott Auschwitzban elpusztult testvére 1944-es magyar füzetéből néhány mondatot a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban frissen fölavatott emléktábla alatt. Az emléktáblán Görög Sándor nagynénjének, Szemző Magdának a neve is rajta van. A legendás szombathelyi tanárnőről Kelbert Krisztina írt könyvet.

Ölbei Lívia

Sűrű délután volt, súlyos mondatokkal és súlyos csöndekkel, hiszen amiről nem lehet beszélni, arról végső soron mégiscsak hallgatni kell. A Kanizsai Dorottya Gimnázium baráti körének kezdeményezésére készült el az az emléktábla a holokauszt 70. évfordulójára, amelyen a KDG jogelőd-iskolája, a szombathelyi leánygimnázium diákjai közül 1944 nyarán zsidó származásuk okán (miféle ok az) Auschwitzba bevagonírozott diákok és tanárok neve olvasható. A legtöbben soha nem tértek vissza. Nem tért vissza dr. Görög Sándor Széchenyi-díjas gyógyszerkutató, akadémikus nővére, Görög Klára sem. A frissen fölavatott emléktábla alatt Görög Sándor fölmutatja Klára 1944-es magyar füzetét, aztán föllapozza és részleteket olvas föl az 1944. március 20-án kelt dolgozatból, amely arra keresi a választ, hogy mit tehet a magyar lány az egyre súlyosabbra forduló háborús helyzet idején.




Kelbert Krisztina az iseumi bemutatón épp dr. Hajba Ferencnek, a Kanizsai Dorottya Gimnázium egykori tanárának, karnagyának, igazgatóhelyettesének dedikálja a Szemző Magda-kötetet. Jobbra, szintén a kötettel: Tóth Tamás
Fotó: Unger Tamás

A dolgozat szerint a magyar lány első kötelessége , hogy a lehető legjobban elvégezze iskolai feladatait. Közben nem szabad elfeledkezni a magyar nők régi fegyveréről, az imádságról sem , bízva a jobb kor eljövetelében. Görög Sándor elhozta Klára utolsó gimnáziumi bizonyítványát is, amelyet 1944. április elsején állított ki a tantestület, és amelynek summája úgy szól, hogy 4. osztályba léphet . A bizakodó dolgozat szerzőjét, a bizonyítvány tulajdonosát néhány hónap múlva betaszították a gázkamrába . Az akadémikus a dokumentumokat a gimnázium gondjaira bízta, köszönettel a figyelemért és az emlékezésért.

A még gyerek Görög Sándornak csak nagynénje-keresztanyja, Szemző Magda maradt: mindenki más hozzátartozója elpusztult Auschwitzban. Azt mondja, Szemző Magda nevelte azzá, ami lett.

Görög Sándor a KDG-ben

A Szemző Magda-kötet előszavában Görög Sándor saját önéletrajzi kötetéből, a Repkényszaggatásból idéz, amikor feleleveníti a történetet: Valamikor a 70-es évek vége felé, Madi születésnapja előtt, egy hirtelen támadt érzés alapján a szokásos, kissé már sablonossá vált születésnapi jókívánság-levelet a következő mondattal kezdtem, végtelen örömet okozva Neki: 'Ha 1944-ben az auschwitzi rámpán történt szelektálás eredményeként a sors vagy pontosabban Mengele dr. szeszélyéből nem Te, hanem Anyám maradt volna életben, Ő se lehetett volna jobb anyám, mint Te vagy.' (...) 1944-ig csak kedves nagynéném, keresztanyám volt, azután neki kellett pótolni egész elvesztett családomat. Több volt mint egyszerű nevelőanya: amit az életben elértem, ami belőlem lett, azt döntő mértékben Tőle, szeretetéből, emberségéből, érzelemvilágából, intellektusából merítettem.

Hogy milyen volt ez az érzelemvilág, ez az intellektus, Kelbert Krisztina történész kötete, a Híres szombathelyi nők című Szülőföld-sorozat 12. darabja mondja el. A könyvbemutató helyszíne nem véletlenül az Iseum, az elveszett és talán újrateremthető szakralitás helye: az 1944-ben elhurcolt szombathelyi zsidóság békebeli életét fotókkal, személyes történetekkel fölmutató Szemtől szemben-kiállításon Szemző Magdának szintén kiemelt helye van.


Kelbert Krisztina Claude Roy aforizmájának fénytörésébe állítja ezt a bizonyos szempontból Radnótiéval is párhuzamba vonható tragikus, mégis teljes életet: Az irodalom teljesen haszontalan; egyetlen haszna, hogy élni segít. Kelbert Krisztina kutatásai során ámulva bizonyosodott meg arról, hogy soha, sehol, semmilyen kontextusban nem találkozott olyan életpályával, amely szinte minden percében ennek szolgálatában és ettől szolgálva lélegzett volna. Ő volt Szemző Magda . Diákként, amikor Ádámot játszotta Az ember tragédiájában; egyetemi hallgatóként, amikor a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen, aztán ösztöndíjasként a párizsi Sorbonne-on tanult, aztán a szombathelyi leánygimnázium magyar és francia szakos tanára lett; és amikor önvédelemből irodalmi esteket szervezett Auschwitzban (rengeteg verset tudott kívülről). Amikor Auschwitz után (mégis, mégis) visszatért Szombathelyre, gimnáziumi diákjai műsorral készültek a fogadására. Majdnem egy évig volt távol, gránátgyárban dolgoztatták. A fogadóműsorból természetesen nem lett semmi, az előkészített mondatokat kiváltotta az előkészítetlen zokogás. Dr. Bognár Béláné Maróth Éva visszaemlékezése szerint (amit Kelbert Krisztina idéz) Szemző Magda a viszontlátás örömére egyszerűen csak annyit mondott, hogy folytassuk, lányok, ahol abbahagytuk; az irodalomban nem fognak csalódni: Petőfi hazafias költeményét olvasta fel, s mi megértettük feldúlva, kifosztva, megalázva, ez mégis csak a mi hazánk.

A könyvbemutató közönsége előtt Dancs János, a KDG egykori igazgatója idéz meg egy drága, kedves asszonyt , akihez 1959-ben a francia nyelv iránti érdeklődés vitte el. A múlt tabu volt: János, arról ne beszéljünk. Mi pedig lassan talán megtanuljuk, hogy beszélni kell; akkor is, ha lehetetlen. Akkor igazán.

Nagy füzetek a gimnáziumból

Különös vonzások és választások közé kerül az ember, ha a Kanizsai Dorottya Gimnáziumhoz közelít. A bejárat mellett az épület külső falán március 27-e óta az iskola egykori diákja, az Agota Kristof néven világhírű íróvá lett Kristóf Ágota előtt tiszteleg az emléktábla, rajta egy jelenet A Nagy Füzetből. Az emberség határaira rákérdező regény kulcsjelenete a kisvárosi zsidómenet. És most itt van egy másik emléktábla, egy másik nagy füzet egy másik hajdani gimnazistától, Görög Klárától. Mit tehet a magyar lány, ha élni szeretne? Szépen, jól, értelmesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!