Hétvége

2015.12.19. 08:37

Mivel tudnak sikeresek lenni a mai művészpalánták?

Két fiatallal beszélgettünk, akik jelentős megmérettetéseken nyertek díjakat az alkotásaikkal. Bedő Krisztina maszkokkal, Kulcsár Bence videós etűddel nevezett az idei Országos Művészeti Diákköri Konferenciára (OMDK).

Drótból origamikat készít, rémálomképeket fest a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karán (NymE BDPK-án), a Művészeti Intézetben idén végzett Bedő Krisztina, aki Maszkok című, hatrészes munkájával első díjat nyert az idei OMDK-n. „Zanzafejeket” alkotott kartonkarc technikával a dél-amerikai törzsek szokásától inspirálva, akik az általuk legyőzöttek fejét levágták, a bőrét a hajjal együtt kiszárították, és összeaszalva, ökölnyire zsugorítva amulettként maguknál hordták. Az ijesztő halálfejekre Krisztina éltető maszkokat helyezett az alkotásain: oxigén-, búvár- és gázmaszkokat. Hogy miért választotta ezt a témát? Az élet és a halál kérdését feszegető művet szomorú magánéleti esemény előzte meg.

Bedő Krisztina munkáival
Fotó: Bedő Barnabás

- A nagyapám, aki orvos volt, Alzheimer-kórban halt meg. Láttam őt a halála előtt, mint eleven múmiát, az élete végén tényleg úgy nézett ki szegény, nagyon fájdalmas élmény volt. Lesokkolt, meglepett az OMDK-s első díj, még nem is dolgoztam fel.

Bedő Krisztina képi ábrázolás szakon végzett képgrafikusi szakirányon, de szeretne továbbtanulni. Könyvillusztrátornak készül.

Kulcsár Bence a Monochrome című videós etűdjével nevezett az OMDK-ra a videóművészet kategóriában. Hatalmas elismerésnek tartja, hogy különdíjat kapott érte. Bence is a NymE BDPK Művészeti Intézetében végzett, képi ábrázolás szakon, mint grafikus.

Kulcsár Bence a Monochrome című videós etűdjével nevezett be
Fotó: Dabronaki Dávid

- Ha időm engedi, hobbiszinten fényképezek és videózok, de nagyon szeretek szénrajzokat is készíteni, ezeken kívül rengeteg olyan dolog is érdekel, ami nem köthető a művészethez - meséli Bence. - A szombathelyi képzés után egyből Pestre mentem, és azóta grafikus/motion designerként dolgozok, ami animációk, reklámfilmek, infografikák készítését foglalja magába. Nagyon szeretem, amit csinálok, rengeteg lehetőséget és kihívást rejt, amitől még érdekesebb lesz. Sokan mondják, hogy a lehetőség csak úgy jön, de szerintem azért tenni is kell. Mindig vannak lehetőségek, csak nem szabad, hogy magunk szabjunk határt neki. A célom, hogy jövőre egyéni vállalkozóként folytathassam a munkámat. Szeretnék utazni, minél több dolgot látni.

Bedő Krisztina és Kulcsár Bence a jövő alkotói, akik a bátorítást első lépéseikhez Szombathelyen kapták. A Művészeti Intézet igazgatója, a neves művészetkritikus és esztéta Bordács Andrea támogatásával neveztek az országos versenyre.

 

Tóth Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!