Hétvége

2015.06.26. 06:55

Népszokások - Tényleg igaz, hogy ludak közé bújt Márton?

Szent Márton nap tájékán, különösen a vendéglátás berkeiben a libasült fogyasztásának mintegy igazolásául szokták emlegetni, hogy a remete Márton, amikor hírét vette, hogy Tours város püspökévé választották, elbújt a libák közé, amelyek őt hangos gágogásukkal elárulták.

Erről az eseményről sem kortársának Sulpicius Severus történésznek Márton élete című műve, sem más Szent Mártonnal foglalkozó írásai, sem a szent halála utáni évszázadokban keletkezett életrajzok nem tesznek említést. Sőt, a Szent Márton ábrázolásokban sehol sem szerepel a liba, mint attribútum. Ismeretes, hogy szenteket attribútumaik, mint pl. Szent Péter kezében a két kulcs, Szent Pálnál a kard, Szent Lőrincnél a rostély, vértanuknál a pálmaág, szüzeknél a liliom stb. segítenek felismerni.

Szent Márton „ludas" ábrázolása először a XVI. század elején készült, a pannonhalmi bencés apátságban őrzött ún. Forgách kódex egyik iniciáléjában található, amint püspöki öltözékben és jelvényekkel egyik kezében egy pásztorbotot, a másikban pedig egy nyársra húzott libát tart.

A Forgách kódex őrzi az első ludas ábrázolását a szentnek. Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Tóth Endre a Szent Márton lúdja c. tudományos alapossággal megírt dolgozatában hitelt érdemlően bizonyítja, hogy Márton napkor emlegetett lúd „nem az őt körülvevő vallásos tiszteletet fejezi ki, hanem a Márton-napi profán étkezést jelképezi". Részletesen ír arról is, hogy a lúd a szent életének helyszínén, francia területen sem tartozott a Szent Márton ikonográfiájához, csupán Alsó- és Felső-Bajorországban, valamint a szomszédos osztrák területeken található meg. Magyarországi elterjedése is alig lépi át a Dunántúl területét, ill. csak barokk előfordulása ismert. Viszont a szent ünnepéhez kapcsolódó mulatságokon a kocsmai dalokban már a XI. századtól Észak-Németországban, Hollandiában és a Rajna-vidéken énekelték a Márton-dalokat (Martinslieder).

Ezeknek az őszi áldomás lakomáknak is volt háttere. Szent Márton napja az őszi határnap volt, a fizetések, a tartozások, a jobbágyszolgáltatások napja. Ekkor számoltak el a pásztorok az állatokkal, de erre forrott ki az újbor is. Mindezek Szent Márton nap tájékán bőséges alkalmat adtak az ünneplésre, így aztán Szent Mártont a profán dalokban különböző módon hozták összefüggésbe az akkor levágott és elfogyasztott libával.

A lúdnak a keresztény ábrázolásokban nem volt és ma sincs szerepük. Inkább gasztronómiai jelentésük van, és elsősorban a Márton napi sült liba elfogyasztásának az indoklására szolgál. Mégis, mint minden legenda, ez akár hordozhat is egy történetbe öltöztetett üzenetet, hirdetheti Márton alázatosságát.

Horváth József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!