Hétvége

2017.05.12. 14:43

Apa erős kezébe kapaszkodva - A Novák fiúknál jártunk

Nagyot nőtt tavaly december óta, túl van egy műtéten, és már bátrabban, biztosabban használja a jobb lábát Novák Donát.

Nagy Ildikó

Bizonyára emlékeznek Donátra, az öt és fél éves szombathelyi kisfiúra, aki tavaly ősszel közlekedési balesetben elveszítette édesanyját. A sérült kisfiút édesapja neveli, nekik gyűjtöttünk adományokat tavaly év végén. Ritkán tapasztalható összefogás kerekedett jótékonysági akciónkból: olvasóink jóvoltából 8 millió 742 ezer forintot adhattunk át a Novák fiúknak.Majdnem fél év telt el azóta, most újra felkerestük Tamást és Donátot, hogy elmeséljék, mi történt velük az elmúlt hónapokban. A járni még nem tudó kisfiú túl van a régen tervezett csehországi műtéten, és egyre bátrabban használja a jobb lábát. Június elején kéthetes rehabilitáció vár rá, édesapja abban bízik, előbb-utóbb segédeszközzel tud majd járni Donát.

Tavaly decemberben 94-es ruhákat  hordott, majd hirtelen két méretet „ugrott" Novák Donát,  az öt és fél éves kisfiú, aki tavaly októberben közlekedési balesetben elveszítette édesanyját, Beát, és akinek olvasóinkkal karácsonyra 8 millió 742 ezer forintnyi adományt gyűjtöttünk. Sőt, annál is többet.

Fotó: Szendi Péter

Tamás, a kisfiú apukája meséli, hogy azóta is érkeztek felajánlások: a lapunk akciójához csatlakozó Trend Optika tulajdonosaitól, Nagyidai Zoltántól és feleségétől, Nagyidainé Kiss Györgyitől 300 ezer forintot kaptak, a Hófehérke divatáruüzlet tulajdonosainak, Bereczki Jánosnak és feleségének, Marcsinak hála ruhákra sem nagyon kell költeniük, Bea egykori ismerősei, dr. Unger Adrienn és dr. Linhárt Balázs ügyvédek nemcsak a csehországi műtét költségeihez járultak hozzá egy jelentős összeggel, de a jogi ügyek intézését is vállalták, Végh Árpád pedig Tamás autóját tette rendbe. És van egy szombathelyi fiatalember, aki az év elején azt kérte a barátaitól, hogy a születésnapjára ne vegyenek neki ajándékot, hanem az arra szánt összeget tegyék egy borítékba: az összegyűlt összeget kiegészítette, és 700 ezer forintot adott át Tamásnak. És voltak, vannak gyógypedagógusok, gyógytornászok, akik délutánonként foglalkoztak Donáttal.

A kalandra csábító kavicskupac. Novák Tamás és Donát a Táncsics utcai, félig felújított ház udvarán Fotó: Szendi Péter

Igaz, elkelne még egy kis segítség: nagy szükség lenne valakire, aki - ha Tamásnak dolga, intéznivalója akad - néhány órára vállalná a kisfiú felügyeletét. A Novák fiúkkal abban a Táncsics utcai, félig kész házban találkozunk, amelynek minden szeglete Beáról árulkodik. Ő választotta a csempéket  a fürdőszobába, a téglaburkolatot a nappaliba, a kék  falfestéket Donát birodalmába,  és  az ajtóban ott árválkodik az a réges-régi varrógép, amelynek kovácsoltvas állványára került volna az asztallap - ahogy azt Bea megálmodta. És ott áll dobozban, bontatlanul a mosdókagyló, amit az utolsó együtt töltött napjukon vásároltak...

Donát a műtét után biztosabban áll a lábán Fotó: Szendi Péter

Budapesten jártak, a Borsóházban beszélték meg Donát csehországi műtétjének részleteit, és utána mentek el a fürdőszoba-szaküzletbe. Aztán este, amikor hazaértek Szombathelyre, Tamás nem a Szűrcsapó utcai lakás, hanem a Táncsics utcai ház felé kanyarodott. Úgy gondolta, jobb, ha kipakolnak a csomagtartóból, hiszen Bea másnap Donáttal a zalaegerszegi kórházba megy.

„Biztos, ami biztos, nehogy egy őrült beléd hajtson, és összetörjön a porcelán", mondta Tamás. Aztán másnap tényleg akadt egy őrült autós, és mint tudjuk, sokkal nagyobb baj történt...Amíg a kis házzal ismerkedünk, Donát türelmetlenül izeg-mozog, lekérezkedik édesapja öléből, sétálni akar.

Elfáradtam, hazamegyünk, de előtte integetek Fotó: Szendi Péter

Persze segítséggel, de bátran és sokkal magabiztosabban, mint fél évvel ezelőtt. Ez már a csehországi műtét eredménye. Pedig nagyon nehéz hónapok vannak mögöttük. Donát sokat betegeskedett, és február közepén hiába utaztak ki Csehországba, Kladnóba: mivel a kisfiú egy kicsit köhögött, Alexander Nazarkin professzor elhalasztotta a műtétet.

Apa és fia a kis ház nappalijában Fotó: Szendi Péter

Közben - ugyancsak egy megfázás miatt - a korábban betervezett mandulaműtét is elmaradt, április végén azonban végre egészségesen utaztattak ki Kladnóba. Nazarkin professzor tizenhat bemetszést ejtett Donát jobb oldalán - az arcától a talpáig. Egy ideig nem terhelhette a jobb lábát, most azonban már egyre gyakrabban jelzi, hogy sétálni szeretne. Június elején Budapestre utaznak, a Borsóházban kéthetes rehabilitáció vár Donátra.

Tamás azt mondja, szeretné, ha előbb-utóbb segédeszközzel egyedül is tudna járni a kisfiú.Közben - ahogy idejük engedi - a ház dolgait is intézik, és apránként ugyan, de folytatják a felújítást. A parányi kertet Bea édesapja gondozza: gyönyörűek a gyümölcsfák, a szőlőtőkék, még néhány nap, és pirulni kezd az eper, de a fű is előbújt már. Persze Donát számára sokkal izgalmasabb  az udvaron lévő kavicskupac: akárhányszor itt  járnak, kiköveteli, hogy sétáljanak  fel a tetejére. Egyelőre segítséggel, apa  erős  kezébe kapaszkodva...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!