Hétvége

2017.04.07. 15:30

Turnéra indul a Soulwave - A későn és mégis legjobbkor érkezett sikerről beszélgettünk

A turnéra indulásuk előtti utolsó pillanatban csíptük el az üstökösként berobbanó Soulwave gitárosát, Huszár Ádámot. Kulisszatitkok első kézből a zenekarról.

Budai Dávid

Nagyot fordult a világ a Soulwave-vel február óta, amikor a közönség bejuttatta a körmendi zenekart A Dal című műsor döntőjébe. Bár a tízéves zenekar Vas megyében eddig sem volt ismeretlen, most a rajongók, ismerősként integetők és szelfit kérők száma exponenciálisan nőtt. Ez persze nagyon jólesik az öt fiatal srácnak, mint ahogyan az is, hogy szeptember közepéig egyetlen szabad hétvégéjük sincsen már. Lesz, hogy egyszer, lesz, hogy háromszor csapnak a húrok közé egyetlen hétvégén - tudtuk meg Huszár Ádámtól, az együttes gitárosától, akivel első igazi turnéjuk előtt beszélgettünk, a későn és mégis legjobbkor érkezett sikerről, a tervekről és a dalok születéséről.

A zenekar többi tagja az interjú idején éppen egy cég promóciójában vett részt, de mit lehet tenni, most mindenki a Soulwave-et akarja, pedig üstökösként való feltűnésük csak érzéki csalódás, hiszen ők tényleg tíz éve jelen vannak a vasi zenei életben.

Huszár Ádám (gitár), Góczán Gábor (basszusgitár), Fodor Máté (ének), Holdosi Attila (dobok) és Szabó Ferenc (gitár) minden hétvégéje foglalt szeptember közepéig, így már most tudjuk, mit tesznek idén nyáron. Koncertről koncertre, fesztiválról fesztiválra járva bebizonyítják, hogy ott a helyük a zenei élet legfelsőbb ligájában
Fotó: Szendi Péter

Körmend az utóbbi időben igazi sztárkeltető lett, hiszen a három éve alapított Wellhelló-ból Diaz szintén itt született. Mivel a srácok ismerik Diazt, el is mennek fellépni az együttessel tavasszal vagy ötször, de az egyre népesebb rajongótábor találkozhat majd különböző fesztiválokon is a Soulwave-vel, mindenek előtt éppen ma, Körmenden.

A zenei tehetségkutató óta most fognak fellépni először hazai pályán, úgyhogy nagy bennük a bizonyítási vágy, hiszen tudják, nagyon sokat köszönhetnek a rajongóknak, különösen a körmendieknek. Nekünk nincs kétségünk afelől, hogy a srácok nem okoznak majd csalódást. Ha én egy hirtelen felkapott együttes lennék, és már jó ideje tele lenne a koncertnaptáram, biztosan csak hanyatt dőlnék és fürdőznék a sikerben.

A Soulwave azonban nem ezt tette, hanem a Kalandor sikerével mit sem törődve - Szaladok című számukhoz - villámgyorsan legyártottak egy profi klipet az Őrségben. Ahol, mint kiderült, majdnem megfagytak, olyan hideg volt, de szemlátomást megérte, hiszen a Petőfi rádió március 25-ei Top40 című műsorában egy hét alatt az első helyre szaladtak a dallal a srácok. Amikor ez kiderült, éppen autóban ültek, és nem akartak hinni a fülüknek, azt hitték, a negyvenbe sem kerültek be, közben meg elsők lettek. Manapság amúgy is sokat utaznak, bár a turné még nem kezdődött el, jó pár fellépés mögöttük van már. Mi természetesen azt hittük, ilyenkor megérkeznek, csapnak egy nagy bulit, aztán a koncert után ők maguk is buliznak egy még nagyobbat. A valóság ezzel szemben az, hogy egy esti fellépés esetén már 17 órakor meg kell érkezniük, hangbeállást kell tartani, majd miután a lehető legprofibb módon lenyomják a bulit, pakolás és hajnali érkezés haza - persze azért jó párszor előfordul, hogy ott maradunk, mondja Ádám, aki hozzáteszi: minden koncert után kiértékelik a produkciójukat, és hiába tombol a közönség, soha nem elégedettek magukkal maximálisan. - Mindig, mindenben egyre jobbnak lenni, ezt tartjuk szem előtt, ezért kritikusak vagyunk magunkkal szemben.

Egyáltalán nem általános, hogy egy zenekar tíz évig csendben nyúzza a húrokat, hogy aztán egyszer csak váratlanul megérkezzen a siker. Felmerül a kérdés, hogy miért nem adták fel korábban. - Valóban nem a mi utunkat szokták járni az amatőr együttesek, csakhogy mi a kezdetektől fogva hittünk a sikerben, és egy pillanatra sem inogtunk meg. Az pedig természetes, hogy vannak egy zenekar életében hullámvölgyek. Az elmúlt tíz évben rengeteget játszottunk, fejlődtünk zeneileg, és jó pár tagcserén is túl vagyunk. Talán úgy tűnik, későn jött a siker, de valójában éppen jókor, most ugyanis nagyon egyben van a zenekar, mindenki a helyén van. Szép lassan haladunk, de minden lépcsőt kijárunk - hangsúlyozza Ádám.

És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy azok a dalok sem pihentek a próbatermek homályában féllábú kottaállványokon, amelyekkel most sikert sikerre halmoznak. A dalokat Fodor Máté szerzi, ő írja a szöveget és találja ki a dallamot is. Ötleteit aztán leviszi a próbaterembe, ahol mindenki hozzápakolja a saját részét - mint megtudtuk, nagyon leegyszerűsítve így születnek a dalok a Soulwave boszorkánykonyhájában, ahol egy lemezre való dalt már össze is kotyvasztottak, így ősszel jöhet a legújabb "lélekhullám"-album.

Mostani kiadójukkal tavaly tavasszal szerződtek le, őket éppen Ádám kereste meg. Mint kiderült, a kiadó hallott már róluk, így könnyebb dolguk volt, mint egy teljesen ismeretlen zenekarnak, de hogy szerződni tudtak, az hatalmas szerencse - hangsúlyozza Ádám.

A srácok persze tettek is a szerencséért. Ha valakinek igazán hálásak, akkor az a közönség, akik most már inkább közösség, ahogyan nemrégiben az együttes frontembere ezt megfogalmazta. A Soulwave tagjai mindent, amit tudnak, önállóan tanultak meg, az elmúlt tíz évben minden kötelező vasi klubot végigjártak, minden szabadidejüket a zenélésnek szentelték, ezért sikerük nem nevezhető sem gyorsnak, sem könnyűnek. A rengeteg befektetett munka azonban meghozta gyümölcsét, és ennek a gyümölcsnek nagyon édes az íze, ezért a srácok csak mértékkel fogyasztják.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mennyire élik meg hátrányként, hogy nem a fővárosi klubok deszkáit koptatták kezdetektől, hanem a Rába partján cseperedtek profi zenekarrá. Ádám szerint amennyire hátrány, ugyanannyira előny is az, hogy vidékiek. Eleinte nyilván nehezebb érvényesülni, viszont ha már megismerik őket, kisebb eséllyel tűnnek el a süllyesztőben, mint ahogyan az több tucat budapesti zenekarral már megtörtént.

Adódott a kérdés, hogy az utóbbi időben töményen érkező siker hatására most hova pozicionálja magát az együttes a magyar zenei palettán. Szerintük rövidesen megnyerik az NB II-t, és lassan ott a helyük a legjobbak között.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!