Hétvége

2014.12.13. 17:00

Staféta Bajzik Zsolttal

Ki volt az első bozsoki európai? - kérdezte Spiegler Tibor helytörténész Bajzik Zsolt történésztől.

Bajdó Bettina

– Az 1990-es évek végén kezdtem el foglalkozni a Vas megyei kastélyok történetével, így került a figyelmem középpontjába a bozsoki kastély s 20. századi tulajdonosa, verebi Végh Gyula, akinek élettörténete igazán megragadott. Azóta több könyv, kiadvány is megjelent a témában.

Végh Gyula 1951-ben tragikus módon hunyt el. Nagyon ismert személyiség, műgyűjtő, művészettörténész, tudós, múze- umigazgató volt, neki köszönhetjük, hogy megmaradt a bozsoki kastély. Igazi dunántúli nemesi családból származott, kalandos élete volt. Jogot végzett, Párizsban festészetet tanult, itt talált rá a szerelem. 1906-ban vásárolta meg a bozsoki kastélyt, a háború alatt ez volt az egyetlen olyan kastély, amely érintetlen maradt. Sajnos halála után széthordták gyűjteménye nagy részét, ám valamennyit sikerült megmenteni belőle. Órákig lehetne mesélni élettörténetéről, erős személyiségéről.

Tóth Kálmánt kérdezem: milyen programokat szervez jövőre a Vasi Múzeumbarátok Köre?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!