Hétvége

2015.07.11. 13:54

Staféta Czirók Zoltánnal

Hol landolna a nyáron egy képzeletbeli szabadjegy birtokában? - kérdezte Mayer László, a Vas Megyei Levéltár munkatársa.

Bakos Ágnes

Czirók Zoltán repüléstörténész válaszol: Montenegróban, a Kotori-öböl partján landolnék. Az egykori Osztrák-magyar Monarchia legdélebbi szeglete ugyanis jelentős haditengerészeti támaszpontként funkcionált az első világháború során, de repülőtér is működött az öböl északi bejáratánál, ahol kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar pilóták szolgáltak – tevékenységükkel kapcsolatban hosszú ideje folytatok kutatásokat. Az úti cél kiválasztása természetesen személyes kötődésekre is visszavezethető, mintegy saját élményként eleveníteném fel Macourek Béla főhadnagy, egyik legeredményesebb pilótánk hétköznapjait 1918 nyaráról.

fotó: Szendi Péter

A helyenként 1000-1700 méteres magasságig nyúló hegyek lábánál fekvő öbölrendszer a háborús érában is kivételes helynek számított, hiszen nem mindennapi lehetett egy haditengerészeti támaszpont mediterrán környezetben, a modern fegyverek látványa a középkori városok ódon falai között, valamint a tengerparti reptéren a hőség miatt fürdőnadrágban szolgálatot teljesítő vadászpilóták meghökkentő képe.

Manapság a „Nagy Háború” emlékeivel elsősorban csak múzeumokban találkozhatunk, a Kotori-öböl azonban napjainkban is magán hordozza ezt a száz évvel ezelőtti, idősűrítő atmoszférát. Így számomra, aki ennek az időszaknak a repüléstörténetével foglalkozom, igazán emlékezetes és egyben kikapcsolódást nyújtó nyaralás helyszíne lehetne.

Masszi Ferenc festő- és grafikusművésztől kérdezem: melyek azok a kulturális, kikapcsolódást segítő programok, amelyek nem hiányozhatnak egy pihentető nyárból?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!