Hétvége

2014.06.21. 20:01

Staféta dr. Tóth Lászlóval

Hogyan egyeztethető össze az ügyvéd igazságérzete és az ügyfelek akarata? – kérdezte dr. Hoós Tibor a Vas Megyei Ügyvédi Kamara elnökétől, dr. Tóth Lászlótól.

Simon Erzsébet


- Mondhatnám azt is egyszerűen, hogy az ügyvéd igazságérzete és az ügyfél akarata a megbízással egyeztethető össze, mert ha ez egyezik, akkor van képviselet, ha nem, akkor pedig nincs. Az életben persze az a kérdés, hogy az ügyfél akarata mennyiben egyezik meg az ügyvéd erkölcsével, szakmai gyakorlatával és a jogszabályokkal. Az ügyfél akarata az általa előadott tényállásban mutatkozik meg, és nagyon sokszor az ügyfél a saját akaratához formázza a tényállást, amit az ügyvéd vagy észrevesz időben, vagy csak a tárgyalások, a bizonyítás során. Az első esetben kérdéses a képviselet létrejötte, a második eset már sokkal problematikusabb, hisz már folyik egy eljárás, és akkor az ügyvéd rutinja, emberi hozzáállásán múlik, hogy ezt hogy tudja kezelni.

Dr. Spitz Jánost arról kérdezném: hogy érzi magát nyugdíjasként a Balatonon?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!