Hétvége

2015.09.26. 13:09

Staféta ifj. Benczenleitner Andrással

Van-e értelme a „divatórák” korában az órás mesterséggel foglalkozni? – kérdezte dr. Horváth Milán Ákos ifj. Benczenleitner András órást.

Bajdó Bettina

Fotó: Unger Tamás

-Érdekes és szép mesterség a miénk. Nagyon sok különleges órával találkozunk a munkánk során. Egy órával egy bizonyos idő után foglalkozni kell, hogy a pontos időt mutassa. Éppen ezért órásokra mindig szükség lesz. Én édesapámtól tanultam a mesterséget, akkor is csak pár órás volt a városban. Mára ez még inkább csökkent. Mi nem tömeg-, hanem egyedi, antik órákkal foglalkozunk főként. Ezek sosem mennek ki a divatból. Sokszor ezeknek nem is anyagi, hanem eszmei értékük van. Hiszen nincs is nagyobb öröm annál, amikor a nagyszülőktől megörökölt óra ismét jár. Eddigi munkám során nagyon sok rossz órát megmentettem már az utókornak. Nemcsak mechanikus, hanem quartzórákkal is foglalkozom. Manapság az órájában otthon mindenki ki tudja cserélni az elemet, ehhez nem kell szakember, de a javításhoz már igen. Kihalófélben van a szakmám, pedig ezt csak szeretettel lehet csinálni.

Készülnek-e még hangszerek megrendelésre? – tette fel a kérdést Horváth Zoltán hangszerkészítőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!